• Alles
  • (1)
    Inloop-Opendag

Spectaculaire optocht Vragender Kermis

zondag 30 juni 14:30 uur

Foto:

Vragender - Na de geweldige feesten in Marienvelde, Harreveld, Lievelde en Zieuwent is Vragender als laatste kerkdorp uit de gemeente Oost-Gelre aan de beurt om de jaarlijkse Kermis te vieren, oftewel het beste voor het laatst bewaard. Traditioneel het 3e weekend na Pinksteren barst het feest weer los op de bult en juist nu alle sportcompetities voorbij zijn en het schooljaar ten einde loopt kan jong en oud nu alle pijlen richten op dit grandioze feest.

Hoogtepunt is ongetwijfeld weer de spectaculaire optocht die op zondagmiddag 30 juni om 14.30 uur van start gaat. Net als alle andere jaren worden er weer actuele onderwerpen gebruikt en voorzien van scherpe en dubbelzinnige teksten. Daarnaast weten ze in Vragender weer de nodige afgedankte materialen te voorschijn te toveren , die na het nodige laswerk zorgen voor een spectaculaire optocht die heinde en verre bekend is en daarnaast zeker goed te horen is. Deze megaconstructies zorgen altijd weer voor veel kijkplezier. Vorig jaar is het reglement aangepast wat ten goede kwam van de optocht. Olderwets dampen en knappen op de bult wat gelijk al meer toeschouwers trok.

Dit jaar zal er nog groter en spectaculairder uit worden gepakt door de wagenbouwers dus nog meer reden om naar Vragender toe te komen. Het centrum zal dan ook zoals gebruikelijk op zondagmiddag weer massaal volstromen met honderden belangstellenden die willen genieten van deze unieke Vragenderse optocht met actuele thema's , lawaai en veel spektakel. Naast de vele grote wagens is er ook nog de tussenklasse voor groep 8 van de basisschool tot en met 16 jaar en een grote optocht van vele kleine wagens. Ook hiervoor is de animo zeer groot en mogen we gelukkig constateren dat de kermis met zijn optocht nog steeds enorm leeft binnen de Vragenderse gemeenschap.

Naast de grote optocht is er de jaarlijkse strijd om de titels bij het vogelschieten voor de heren en dames en het vogelgooien voor de jeugd vana de basisschool tot 18 jaar op de maandagmorgen 1 juli

Het programma ziet er als volgt uit :

Zaterdag 29 juni:

Om 13.00 uur begint de Kermis met de traditionele optocht voor alle kinderen uit Vragender m.m.v Fanfare en drumband Antonius , waarna de kinderspelen zullen plaats vinden in de speeltuin . Na afloop van de kinderspelen zullen er tegoedbonnen en vrijkaartjes worden uitgedeeld.

Na de kinderspelen vindt het hardlopen plaats (om 15.15 uur). De jeugd start als eerste en er wordt gelopen in drie verschillende leeftijdsgroepen apart, namelijk groep 3 + 7 en 8 jarigen, 9 en 10 jarigen en tenslotte 11 jarigen en ouder van de basisschool. Hierna hardlopen voor meisjes en jongens vanaf de basisschool tot 16 jaar, waar eveneens fel gestreden wordt om de beschikbare gestelde beker. Om15.45 uur starten de heren en dames boven de 16 jaar, waarbij de dames twee ronden lopen en de heren vier ronden. Ook oud-inwoners mogen meedoen.

Om 19.30 begint de fraaie en altijd goed bezochte Kermismis m.m.v Fanfare Antonius. Tijdens deze muzikale dienst bidden wij voor het welslagen van de Vragender Kermis en uiteraard voor fraai kermisweer. Hier zal Pastor Ronald den Hartog in voor gaan.

Zondag 30 juni:

Zondagmiddag begint om 14.30 de spectaculaire, komische, ludieke en allegorische optocht door Vragender m.m.v Fanfare en drumband Antonius en Harmonie en Drumband Lievelde. Het word ongetwijfeld weer een geweldige optocht met vele ongekende creatieve combinaties , die vooraf uiteraard allemaal gekeurd zijn door de mensen van de keuring en de brandweer in kader van de veiligheid. De optocht zal zorgen voor veel hilariteit bij het massaal toegestroomde publiek van heinde en ver en de Vragenderse wagenbouwers zullen laten zien hoe je van olderwets materiaal toch nog een schitterende praalwagen kunt bouwen. De animo voor de kleine wagens en de tussenklasse is ook dit jaar weer groot.

Maandag 1 juli:

Maandagmorgen om 05.00 worden de feestgangers gewekt door een uitbundige reveille . De reveille viert dit jaar zijn 60-jarig jubileum, een geweldige prestatie. Om 06.00 zal er een receptie zijn. Locatie word nog bekend gemaakt via social media. Om 08.30 uur opstelling van de optocht en bekendmaking van de prijzen van de kleine wagens. Om 09.00 uur optocht door het centrum van Vragender, waarbij de wethouder Jos Hoenderboom namens de gemeente Oost Gelre en pastor Ronald den Hartog zich zullen aansluiten op weg naar het feestterrein.

Hierna zal de strijd losbarsten bij het vogelschieten voor heren en dames dus en het vogelgooien voor de jeugd, waarbij het eerste schot gelost zal worden door de Wethouder . Daarnaast gelegenheid voor de volksspelen zijnde doeltrappen en prijsschieten met buks. Tijdens de pauze zullen de prijzen bekend worden gemaakt van de grote wagens en tussenklasse. Nadat de koningsparen bekend zijn vindt de huldiging plaats op het feestterrein waarbij de Wethouder de versierselen zal omhangen en nadien zullen de kersverse Koningsparen voorafgegaan door de vendeliers, fanfare en drumband naar het Koningshuis geleid worden. Dan begint het ouderwetse kermisvieren voor de Vragenderse gemeenschap op straat en in de horecagelegenheden tot in de kleine uurtjes.


deel deze activiteit

Locatie

Kermisterrein.
Vragender
winterswijkseweg