• Alles
 • (1)
  Algemeen
 • (2)
  Lezingen
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (2)
  Muziek
 • (1)
  Cursus-Workshop

Vredeslezing en workshop Thomas Merton

maandag 23 september 19:30 uur

                                                                

De commissie Ontmoeting & Inspiratie nodigt u in de vredesweek uit voor een boeiende avond over Thomas Merton.

Thomas Merton (1915-1968) trad na een bewogen jeugd en studietijd in 1941 in bij de trappistenabdij van Gethsemani in Kentucky. Zijn in 1949 verschenen autobiografie, Louteringsberg, werd een bestseller, waarna nog tientallen boeken volgden. In veel van die boeken gaat hij op zoek naar verinnerlijking. Daarbij begint hij bij de eigen christelijke traditie, maar laat zich ook inspireren door de wijsheid van andere tradities. Die kent hij niet alleen uit boeken, maar ook door zijn zeer uitgebreide correspondentie met geestelijke leiders van andere religies: oosters orthodoxen, joden, soefi's, hindoes en boeddhisten. Hierdoor is hij een pionier geworden op het gebied van de interreligieuze dialoog. Zijn kritiek op de consumptiemaatschappij, zijn steun aan de vredesbeweging en zijn verzet tegen de Vietnamoorlog, werden hem niet door iedereen in dank afgenomen.

De eerlijke en open manier waarop hij zijn zoektocht naar verdieping beschrijft, is nog steeds voor velen een wegwijzer. In 2015 zei paus Franciscus in zijn rede voor het Amerikaanse Congres over hem: “Hij was een man van dialoog, iemand die zich inzette voor de vrede tussen volkeren en religies. Hij blijft een bron van spirituele inspiratie en een gids voor velen.” In zijn dagboek schreef Merton: “Er is maar één manier om vrede te vinden: je ermee verzoenen dat je bent wie je bent, ook al is het niet bijzonder indrukwekkend wat je bent! God heeft zijn eigen plan om van jou iets anders te maken en meestal ben je te dom om dat plan te begrijpen.”

De avond wordt ingeleid door Willy Eurlings, historicus. Na zijn inleiding en een korte pauze zullen wij met elkaar in gesprek gaan a.h.v. een tekst van Thomas Merton. Willy Eurlings is voorzitter van de Mertonvrienden, een Vlaams-Nederlands genootschap dat Merton in ons taalgebied onder de aandacht wil brengen. Hij heeft meegewerkt aan de vertaling van Mertons New Seeds of Contemplation: Zaden van contemplatie (2015), vertaalde Jim Forests biografie van Merton: Leven met wijsheid (2018) en stelde onlangs met Dirk Doms een boekje samen met voor elke dag een korte Mertontekst: We zijn al één (2018).

De avond vindt plaats op maandag 23 september om 19.30 uur in het Bernard Vos Clubhuus, Bergstraat 5 in Lievelde. V.a. 19.15 uur bent u welkom voor een kop koffie/thee. De entree is gratis, een vrijwillige gift na afloop wordt op prijs gesteld.


deel deze activiteit

Locatie

Bernard Vos Clubhuus
Lievelde