Logo weekkrantoostgelre.nl


Uitleg over de herbestemming van de tuin, de villa en de nieuw te bouwen brouwerij. Foto: Eveline Zuurbier
Uitleg over de herbestemming van de tuin, de villa en de nieuw te bouwen brouwerij. Foto: Eveline Zuurbier

Brouwersnös vult het gemis in Groenlo meer dan op

Natuurlijk gingen belangstellenden na afloop van een bijna hemelse presentatie bij City Lido van de nieuwe brouwerij 't Brouwersnös niet met dorst naar huis. Er werd met het bekende Grolse gerstenat geproost op het prachtig, zojuist getoonde plan voor een bierbrouwerij met proeflokaal bij Villa Adriana. Dat majestueuze plan gaat nu officieel de procedure in voor een wijziging van het bestemmingsplan. De bedoeling is van het leegstaande advocatenkantoor, een kleinschalige bierbrouwerij met een omliggend openbaar toegankelijk en educatief bierpark te ontwikkelen.

(door Eveline Zuurbier)

GROENLO – En dan sta je opeens voor het heiligdom van dit Brouwersnös. Achter een glazen wand zie je de kleinere rvs-broertjes van de nostalgische koperen ketel uit de grote Grolsch-brouwerij van voorheen die net buiten dit terrein als inspiratiebron voor dit prachtige plan ligt. Ja, er zijn koperen ketels in de distilleerderij. Een volle zaal City Lido geniet van de 3D-presentatie van architect Herman van der Heijden, die de zaal virtueel mee laat vliegen over de tuin en van de villa naar de brouwerij en weer langs de gracht terug over een scherm.

Bierflessenpad
Boven in de brouwerij krijg je het uitzicht over de indrukwekkende bottelarij die het proces van bier brouwen voor bezoekers een stuk helderder maakt. Vandaar uit ook een blik in de tuin, over een hopveld met palen, het veld met gerst. Graancirkels in perken en kunstobjecten. Dit is buiten te bereiken via het bierflessenpad die midden door de tuin voert en je kunt afslaan naar wat ze noemen: de insteekhaven voor de fluisterboten én zwanen. En je ziet nog meer: korenbloemen, klaprozen in een prachtig mengsel. Fruitbomen zijn er ook in de tuin te vinden, want vruchtensappen hebben ook goede smaken voor speciaal bieren en distillaties. "De bierbrouwerij is een modern houten sculptuur in het park die bekleed is met hout. De scheve wanden zijn bewust zo ontworpen naar de verschillende grootten van de tanks', vertelt Herman van der Heijden. "En de vogeltjes vliegen vrolijk verder, zoals u op de presentatie ziet."

De landschapsarchitect die ook sprak verwoordde de uitwerking van het plan als volgt: "Binnen laten we zien hoe je bier brouwt en buiten laten we zien wat je met de bloemen en de planten kunt doen."

Klankbordgroep
Voor de inrichting van het park is overleg geweest met een klankbordgroep. Die bestaat uit buurtbewoners en ook Stichting Mooi Groenlo en de Bomenwacht praten mee. Buro Ontwerp&Omgeving heeft op basis van de inbreng een schets gemaakt.

Verdeling van de kosten
De tuin van Villa Adriana en de brouwerij wordt openbaar toegankelijk en de huidig moderne vleugel aan Villa Adriana wordt gesloopt. Het pad voor de levering van goederen voor de brouwerij gaat achterom en loopt over het terrein van het toekomstige Brouwersnös als de wijziging van het bestemmingsplan goedgekeurd wordt. Van de weg naar de wijk Brouwershuizen wordt geen gebruik gemaakt. Voor de parktuin wat de initiatiefnemers voor ogen hebben zal privégrond moeten worden aangekocht. Die grond betaalt gemeente Oost Gelre uit het reguliere budget voor programma Stad Groenlo. De aanleg van de tuin gaat een half miljoen euro kosten en hoe die verdeling gemaakt wordt is nog onbekend. Hierover bestaat zorg die in zaal City Lido geuit werd. "Niet alle kosten zijn voor de gemeenschap. Het parkeren en de ontsluiting horen bij de brouwerij en we proberen een regionale subsidie voor het plan binnen te krijgen. Het reguliere onderhoud wordt opgebracht uit het budget voor 'groen onderhoud' van de gemeente", aldus gemeente Oost Gelre. Wethouder Vincent van Uem reageerde in City Lido enthousiast over wat er samen is neergezet. "Iedereen is er blijkbaar stil van."

Reageer als eerste
Meer berichten