Logo weekkrantoostgelre.nl


Oesterzwamkweker Marcel Reukers en medewerker Gien Hulshof bekijken de oogst. Foto: Eveline Zuurbier
Oesterzwamkweker Marcel Reukers en medewerker Gien Hulshof bekijken de oogst. Foto: Eveline Zuurbier

Bij Oesterzwamkwekerij Reukers is het altijd herfst, behalve 's zomers

De oesterzwamkwekerij van Marcel Reukers aan de Scheiddijk beleeft nog de hoogtijdagen van een lang seizoen waarin de paddenstoel volop wordt gegeten. Als de lente zich aankondigt, loopt het seizoen af en neemt de teelt van aardbeien op het land de bedrijvigheid over. Reukers krijgt daarbij hulp van jeugd uit Mariënvelde en Zieuwent.

Door Eveline Zuurbier

MARIËNVELDE - "In de zomer is het mooi weer en soms ook stressen. We proberen iedereen naar de zin te maken. Vaak is aardbeien plukken voor kinderen het eerste baantje. Ze krijgen hun eerste geld. En als je dan van ouders hoort, dat ze het leuk hebben gehad, dan doet het ons goed", vertelt zijn vrouw Anita. Het aardbeienseizoen duurt vijf weken. Reukers denkt deze naar zeven weken op te rekken door het gebruik van plastic tunnelkassen. Dit jaar voor het eerst. "Aardbeien van de volle grond smaken veel lekkerder. Dat horen we van fietsers die hier langskomen en een doosje kopen en van de supermarkten in de buurt aan wie wij direct leveren." Op de verzorging van het aardbeienland na, is de hoofdmoot in het jaar de teelt van oesterzwammen.

De oesterzwamteelt is een aparte tak van sport in het gebied van 'achter Zieuwent'. Het bedrijf valt op in de sector, maar wie er langsrijdt ziet een paar schuren lijkend op die van een klein varkensbedrijf. Reukers is in zijn jonge jaren met de kwekerij begonnen toen hij in Ruurlo in een supermarkt op de groenteafdeling werkte. "In die tijd waren we een van de eersten die paddenstoelen verkochten. Ik ben thuis in een stukje varkensschuur van mijn vader wat gaan proberen." Hij volgde een cursus in het Limburgse Horst en toen de schuren beschikbaar kwamen, veranderde het varkensbedrijf van mijn vader geleidelijk in wat het nu is: een oesterzwamkwekerij.

Op de korte zomer van het aarbeienseizoen na is het altijd herfst op het agrarische bedrijf van Marcel Reukers. "Paddestoelen groeien in de herfst en wat wij in de schuren doen is de herfst nabootsen." De voedingsbodem maakt Reukers zelf. Het bestaat uit gehakseld stro dat hij een poosje buiten laat broeien in het Nederlandse weer. Daarna wordt het gestoomd, gekoeld en in zakken gedaan, waaraan de sporen - het broed- van de paddestoel zijn toegevoegd. De zakken worden op een stelling gezet en waar groei zichtbaar is ingesneden. Dagelijks levert Reukers aan de horecagroothandel. "Als de zwammen rijp zijn moeten we oogsten." Of de kwekerij ook de toekomst is van één van zijn drie zonen die werkzaam is in de akkerbouw, durft hij niet te zeggen. Reukers is zijn hart gevolgd. De kwekerij is uit pure belangstelling voor eetbare paddenstoelen ontstaan; de aardbeienteelt vanuit pure hobby.

Eveline Zuurbier
Reageer als eerste
Meer berichten