Logo weekkrantoostgelre.nl


Bas Hommelink en Bart Wopereis
Bas Hommelink en Bart Wopereis (Foto: pr)

BINX Smartility vernieuwt aanpak utiliteitsbouw

Een half jaar na de start van BINX Smartility in Groenlo viert het bedrijf op 17 maart het openingsfeest voor relaties en genodigden. Ondernemers Bas Hommelink (36) en Bart Wopereis (37) vinden het namelijk de hoogste tijd dat BINX in de schijnwerpers wordt gezet. Bij BINX zijn twee schakels samengevoegd; bouw én installatie en is hiermee het eerste bedrijf in Nederland die utiliteitsbouw op deze manier aanpakt.

GROENLO - Niet alleen de werkwijze is nieuw; ook de inrichting van het onderkomen in het voormalige postsorteercentrum van Groenlo is gloednieuw én verrassend. Er is een Virtual Reality (VR) room en in de grote open ruimte staan twee knalroze bouwcontainers die zijn getransformeerd tot vergaderruimte. Opvallend zijn ook de XXL-tafel met aan weerszijden10 flexplekken en diverse banken die zo zijn neergezet alsof je in een treincoupé zit. In het midden springt de bar in het oog, net als twee oude telefooncellen van KPN. "Die telefooncellen zijn bedoeld als kwinkslag en verwijzen naar de oorsprong van dit fantastische gebouw", zegt Bart. "We wilden een werkruimte creëren waarin iedereen zich prettig voelt en die inspireert. Zo is roze een bewuste keus; het vertegenwoordigt onze menselijke maat, vrolijkheid en energie."

Geen schakels meer
Bas legt uit dat bij bouwprojecten bouw en installatie van oudsher losse schakels zijn. "Niet alleen bouw en installatie smelten bij BINX Smartility volledig samen, ook andere functies verenigen zich. Zo werken we uitsluitend met zogenoemde co-makers. Dat kan een architect, sloper of schilder zijn, die wij uitzoeken. Niet de klant selecteert, maar wij doen dat. Anders gezegd: de opdrachtgever heeft nog maar één aanspreekpunt en dat is BINX. Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, de technische uitwerking, de realisatie en voor beheer en onderhoud."

Alleen kwaliteitsprojecten
Omdat BINX Smartility focust op kwaliteit, schrijft het bedrijf uitsluitend in op projecten waarbij prijs geen bepalende gunfactor is. Bart: "Dat is niet arrogant, dat een bewuste keus! Vanzelfsprekend eist elke opdrachtgever dat prijs én kwaliteit met elkaar in verhouding zijn. We zijn trots op de projecten waar we aan werken en die al zijn opgeleverd. Zo is in Gelderland de nieuwbouw van Sporthal IJsselweide in Ulft klaar en we hebben het BAT-complex in Zevenaar omgebouwd tot Zevenaars nieuwe gemeentehuis. In het zuiden van het land werken we voor de gemeente Tilburg aan de renovatie van Lochal; een prachtig project waarin de bibliotheek en een kunstbalie komen. Nog een project dat we in Tilburg uitvoeren is de nieuwbouw van het Vakcollege Tilburg."

Nieuwe banen voor talent
Op dit moment werken zo'n 50 mensen bij BINX in vaste dienst en er zijn vacatures voor talentvolle engineers. Bart: "We groeien, alhoewel groei niet ons doel is, maar kwaliteit! Omdat wij focussen op uitzonderlijke prestaties, willen we uitsluitend topteams creëren. Daarom hebben we denkers en doeners nodig, ouderen en jongeren." Bas vervolgt: "Bij sollicitatieprocedures wordt niet alleen naar kwalificaties gekeken, maar ook of de man of vrouw qua persoonlijkheid en ervaring wat toevoegt aan het bestaande team."

Slimme technologie
Om de communicatie tussen partijen nog gemakkelijker en transparanter te maken, zet BINX slimme technologie in. Bas: "Met simulaties in onze VR room kunnen klanten als het ware in hun nieuwe pand rondkijken, nog voordat het gebouwd is. Simulatie is een fantastisch hulpmiddel om onze opdrachtgevers het kwaliteitsgebouw te geven dat overeenkomt met hun wensen."

Samenwerken met Graafschap College
BINX loopt in Nederland voorop met 'smart bouwen'. Opleidingen voor smartility, zoals de mensen van BINX het zelf noemen, zijn er nog niet. Daarom start het Graafschap College in september 2017 met de nieuwe opleiding Smart Building. BINX neemt zitting in de klankbordgroep en zal stagiaires de ruimte geven bij hen hun kennis te vergroten.

Smartility is de toekomst
Bas: "Het woord smartility bestaat nog niet. Het is ons streven dat de Dikke van Dale het woord opneemt in 2019! Want het integreren van technologie én ICT in onze branche kan zorgen voor onvoorstelbare groei in kwaliteit én rendement. Daarvan zijn Bart en ik overtuigd."
https://bi-smart.nl/

Reageer als eerste
Meer berichten