Logo weekkrantoostgelre.nl


Loco-secretaris overhandigt aan de politie de sleutel van de inloop voor het politiespreekuur in het gemeentehuis. Foto: Eveline Zuurbier
Loco-secretaris overhandigt aan de politie de sleutel van de inloop voor het politiespreekuur in het gemeentehuis. Foto: Eveline Zuurbier

Politiepost keert terug naar oude stek in gemeentehuis

Het politiebureau aan de Schatbergstraat is gesloten. De politie heeft een nieuwe post ingericht in het gemeentehuis waar burgers twee dagdelen per week kunnen aankloppen. Daarmee is de politie terug op haar post waar ze tot aan eindjaren '60 ook zat.

OOST GELRE - Politiechef Peter Cnossen en wijkagent Henk Jan Bruntink praten over 'een spreekuurlocatie', waar burgers op een laagdrempelige manier naar binnen kunnen lopen of op afspraak de politie kunnen treffen. "De deur staat open", aldus Cnossen en wil daarmee uitdrukkelijk zeggen, 'dat het serviceniveau van de politie gehandhaafd blijft'. Mensen hoeven niet naar Winterswijk te rijden.
"De politie is niet weg als de spreekuurlocatie gesloten is. Er rijdt politie in de omgeving rond." De politie van het team Achterhoek Oost heeft twee uitvalsbasissen: Borculo en Winterswijk. "Het bureau aan de Schatbergstraat mag dan wel gesloten zijn, maar het team voor Oost Gelre is niet kleiner geworden", zegt wijkagent Henk Jan Bruntink. "Ook met een mobiele telefoon kunnen wij bij de mensen thuis een aangifte verzorgen als daar bijvoorbeeld net is ingebroken."

Uitklaptafeltje bij Jumbo en de Spar in Zieuwent

De werkwijze van de politie is veranderd naar wat de huidige tijd vraagt. Volgens Cnossen en Bruntink is bereikbaarheid er zelfs beter op geworden. Het is zelfs zo dat door buurt-whatsapp politie gerichter kan werken en de kans op een heterdaad veel groter is geworden. "Het is goed dat mensen ook scherp worden en bedacht zijn op vreemde voertuigen in hun wijk en allert zijn op mensen die zich verdacht gedragen. We hebben de ogen en de oren nodig van burgers. Het is goed dat je er samen over praat en dat mensen er elkaar op wijzen", zegt Bruntink. Hijzelf klapt op de eerste en de derde donderdag van de maand zijn tafeltje met twee stoelen uit bij de supermarkten Jumbo in Lichtenvoorde en bij de Spar in Zieuwent.
"Daar kom ik met de mensen in contact en weet ik wat er zoal leeft onder hen. Het is een laagdrempelige manier. Ik merk dat mensen sneller op je afstappen en zaken melden waarvoor ze geen 112 bellen, maar wel vinden dat de politie dat moet weten."

Eveline Zuurbier
Reageer als eerste
Meer berichten