Logo weekkrantoostgelre.nl


De Marianum schoolband 'speelt' in wisselende samenstelling in Passion Lichtenvoorde. Foto: Eveline Zuurbier
De Marianum schoolband 'speelt' in wisselende samenstelling in Passion Lichtenvoorde. Foto: Eveline Zuurbier

Deel passie voor Passion Lichtenvoorde

Oost Gelre deelt haar passie op dinsdagavond 11 april wanneer vanaf 19.30 uur Passion Lichtenvoorde vanaf de Markt begint. Burgemeester Annette Bronsvoort houdt een ingetogen woord waarna koor NOIR op een podium de eerste song zingt. Vervolgens wordt een groot kruis opgepakt dat door twintig dragers van de Markt naar Marianum wordt gedragen. Dit gebeurt in een stille tocht met veel fakkels naar Marianum, waar de passie een vervolg krijgt.

OOST GELRE - De productie is flink gegroeid en wel zo groot dat zes camera's van ZSOM de uitvoering live registreren. De beelden zijn te zien op een grote videowall op het schoolplein dat in de sfeer van de passie is ingericht en belicht. Het grote kruis (5 meter lang en straatbreed) wordt daar opgericht. Er zijn lichtjes verkrijgbaar om aan te steken. Aan de productie werken zo'n 250 vrijwilligers mee: leerlingen van Marianum en Het Bariet, Frans ten Boschschool, een corsogroep voor het regelen van verkeer, BHV'ers tot aan de cast waar bekende winkeliers en toneelamateurs aan meedoen. Bedrijven uit Lichtenvoorde en Zieuwent delen hun passie door mensen en middelen in te zetten om de tweede editie mogelijk te maken. Waren er bij de eerste uitvoering duizend bezoekers; dat zullen er dit keer veel meer worden, verwacht de organisatie. De eerste editie kwam tot stand met medewerking van Marianum en de Lichtenvoordse kerken. Eind vorig jaar is een nieuwe stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij opgericht.

Talent en cast

Passion Lichtenvoorde vertolkt een meeslepend verhaal over de laatste dagen van Christus in een eigentijdse setting. Het gaat over vriendschap en liefde, over verraad en macht. Koor NOIR en de Marianum-band zingen Nederlandse popsongs van Marco Borsato, Nick en Simon en meer. De Marianum-band bestaat uit oud-leerlingen (o.a. Mart Hillen) en leerlingen van het vmbo in Lichtenvoorde onder leiding van Peter Krabbenborg.

Radiopresentatrice van Omroep Gelderland Nieke Hoitink is verteller. Zij is elke ochtend tussen 6 en 9 uur op de radio te horen in 'Goede Morgen Gelderland!' Daarover zegt ze, dat het bijzonder werk is om de ochtendshow te presenteren om er te zijn voor Gelderland in de uren dat de dag begint. De keuze voor Nieke Hoitink als verteller is daarom een logische gevolg. Ze komt uit Aalten. Haar uitstekende presentatie met haar prettige persoonlijkheid en grote betrokkenheid bij de regio op de radio straalt de verbinding uit voor de Passion.

De complete cast bestaat uit Aad Witteveen (Ringfoto Primeur en amateur acteur) als Jezus; Petrus (drogisterij De Gaper en amateur acteur) wordt vervuld door Johan Kersjes, Judas is Arjan Visser (Semper Avanti), Pilatus is Han ter Woerds (Han ter Woerds Sport en Let it Snow). Voor tien leerlingen van Marianum is een rol weggelegd voor apostel en tien leerlingen van basisschool Frans ten Bosch spelen gewoon kinderen en zingen een lied. De rol van Barabas wordt tijdens de passie pas bekend. De cast staat onder regie van Ben Donderwinkel (De Notenkrakers en Amphion) en oud-decaan Sjaak Welboren.

NOIR Zieuwent is een enthousiast koor met 24 leden dat één gezamenlijke passie heeft en dat is zingen. NOIR staat onder leiding van Mark van der Mierden. Vorige week stond NOIR op het Open Podium van Marianum in Groenlo. De school werd na een grondige verbouwing opnieuw geopend en had daarvoor muziektalenten uitgenodigd met Marianumroots. Ook speelt de Marianum schoolband in Passion Lichtenvoorde mee is een wisselende samenstelling van oud-leerlingen en leerlingen van nieuwe muzikale talenten van het vmbo.

De rol van Maria neemt Mariëtte Wesselink, bekend van Noggus voor haar (links op de foto). In principe komt Maria niet voor in het lijdensverhaal, als alleen dat ze Jezus lijdzaam voorbij ziet strompelen. Wat heeft ze zich verscheurd gevoeld en toch heeft ze haar zoon op die moeilijke tocht onvoorwaardelijk gesteund. Ze straalt moederliefde uit en dat is een karakter waarvoor Mariëtte Wesselink zich laat uitdagen. 'Love connects all, share the passion'. De wereld een beetje mooier maken, hoeft niet ingewikkeld te zijn. In het passieverhaal zitten veel actuele maatschappelijke thema's verweven

Eveline Zuurbier
Reageer als eerste
Meer berichten