Logo weekkrantoostgelre.nl


Het paasvuur aansteken is in Zieuwent omgeven met veel traditie. Foto: Eveline Zuurbier
Het paasvuur aansteken is in Zieuwent omgeven met veel traditie. Foto: Eveline Zuurbier

Het paasvuur dichtbij en zondag vrij entree PaasPop

ZIEUWENT - Geert en Albertien Meulenveld van Zitax kregen op eerste paasdag de eer het paasvuur in Zieuwent aan te steken. Beiden koken op de zaterdag voor Goede Vrijdag voor alle veertig betrokken vrijwilligers van het Zieuwentse paasvuur, stamppotten met worst of nasi met saté waarbij ook de kookpitten van de buren gebruikt worden. Ook worden er nog zo'n 75 eieren gebakken voor de manskrachten.

De brandstapel is een boeskenmiete bestaande uit gebonden bossen snoeihout en takken die met hooivorken zijn opgebracht bestond uit 780 kuub snoeihout. Palethout of ander afvalhout komt er niet in voor. "Zieuwent bestaat uit 780 huishoudens en dat wil wat zeggen", galmt het door de luidsprekers. Rond een hoge paal worden de boesken gestapeld. De stapel voor het paasvuur had dit jaar een doorsnede van de tien meter en was ook tien meter hoog. Bovenop staat een kruis. "Voor het aansteken van het paasvuur word je gevraagd", zegt Joost Rouwhorst van de bouwers. "Jaarlijks kan er één persoon uit Zieuwent het vuur aansteken. Dat betekent dat elke Zieuwentenaar of Zieuwentse die zich inzet voor de gemeenschap aan de beurt kan komen en dat zijn er heel veel. En ben je aan de beurt dan is dat een hele grote eer." "Ik was overdonderd met de vraag het paasvuur aan te steken en vanavond best zenuwachtig", vertelt Meulenveld. Het paasvuur is afkomstig van de brandende paaskaars uit de Werenfridus.

Het paasvuur in Zieuwent is een publiekstrekker. Ook dit jaar keken meer dan drieduizend mensen naar de brandende boeskenmiete. Kijken naar de brandstapel hoort bij de Zieuwentse paastraditie. Vroeger was het aansteken voorbehouden aan de pastoor van Zieuwent. Het publiek kon in die tijd kort bij het vuur aan de Zegendijk staan. Nu houdt de sloot langs de Rouwhorsterdijk het publiek op veilige afstand.


Shuffle trommelt mensen naar PaasPop

Zodra het paasvuur van de boeskenmiete brandt, trommelt aan de overkant Shuffle. De trommelaars stelen buiten de show. Rondom hen schaart een mensenmassa van een duizend 'koppen' op de Rouwhorsterdijk. Het publiek kan kiezen: kijken naar het brandende paasvuur en zich omkerend luisteren en kijken naar Shuffle uit Groenlo. Het is buiten genieten met een drankje en groepen vrienden. "Het paasvuur is een groot kampvuur en met dit muzieksfeertje is het gezellig", aldus een Lichtenvoordenaar die hiervoor is gekomen. En het klopt. De boeskenmiete stond in een mum van tijd in de brand. Binnen in de tent is de zondag van PaasPop 's middags al begonnen met de kindervoorstelling van Kareltje en Jasmijn. Gezinnen met kinderen blijven hangen. Jaren geleden stond je dichter op het vuur en vingen kinderen met oude doeken de vonken, zegt een vader. De tent loopt vol. Het entree is op zondag gratis. Zometeen spelen Terms of Conditions en Hot Stuff op het podium in de PaasPopPub.

Eveline Zuurbier
Reageer als eerste
Meer berichten