Logo weekkrantoostgelre.nl


Ian Baker bekijkt met Henk Oost van het museum een wrakstuk.
Ian Baker bekijkt met Henk Oost van het museum een wrakstuk.

De oorlog én zijn opa komen dichtbij voor Mark

Mark Baker (47) heeft niet kunnen denken dat er zoveel vliegtuigen over de Achterhoek vlogen en zich geen beeld kunnen vormen van de afstanden en dat Duitsland zo vlakbij ligt. Bij het zien van de Duitse wapens in een vitrinekast en de vliegtuigapparatuur van geallieerde vliegtuigen, komen de oorlog en zijn opa ineens heel dichtbij.

Door Eveline Zuurbier

LIEVELDE - "Ik weet nu pas echt hoe gevaarlijk het is geweest en welke angsten mijn opa heeft doorstaan." Mark Baker is met zijn vader Ian Baker naar het AVOG's Crashmuseum gekomen en bezoekt later in de middag de plek aan de grensweg waar zijn opa, boordwerktuigkundige op 30 maart 1943 met zijn Lancaster ED596 neerstortte. Alle zeven bemanningsleden van het Britse toestel kwamen om het leven en werden een paar dagen later in Lichtenvoorde begraven. Zijn opa was toen 22 jaar oud; zijn vader een baby van 14 maanden. En ja, Marks vader deelt zijn herinneringen thuis in Engeland, maar dat gebeurde mondjesmaat.

Moed
Nu hij ouder wordt en het museum al een paar keer heeft bezocht praat hij er vaker over. Zijn vader heeft lange tijd niet de moed kunnen opbrengen om de crashplaats van zijn vader te bezoeken. Hoewel hij al eens in 2003 het graf van zijn vader bezocht, duurde het nog tot 2014 voordat hij óók de crashplaats bezocht. Dat deed hij toen met zijn dochter en kleinzoon. Aan Henk Oost vertelt hij dat zijn dochter getrouwd is met een piloot die werkzaam is bij Lufthansa en benieuwd is naar hoe zijn zoon op de film in het museum reageert. Daarin is de crash van de Lancaster van zijn opa gereconstrueerd.

Thuis ligt een brokstukje van de Lancaster naast een erepenning op de kast. Tot dusver heeft hij zich een redelijk beeld van de gebeurtenissen in de oorlog kunnen vormen, vertelt Mark. Nu hij de film heeft gezien, is hij blij met de realiteit. "De mensen van hier hebben gewoon hun werk gedaan en mijn omgekomen opa en de andere bemanningsleden normaal, maar met respect behandeld. Ik wil wat hier gezien heb en dit ook kunnen doorvertellen aan mijn kinderen."
Mark Baker en zijn vader Ian Baker waren voor twee dagen naar Nederland gekomen om Lievelde te bezoeken. In de avond namen ze bij Hoek van Holland de boot terug op naar Engeland.

Onder de indruk
Het Crash Museum in Lievelde ontving donderdag de zoon met kleinzoon van een geallieerde Engelse vliegenier die in de Tweede Wereldoorlog boven de Achterhoek werd neergeschoten door de Duitse Luftwaffe en die voor 'onze vrijheid' zijn leven offerde. Kleinzoon Mark is zichtbaar onder de indruk. Bij het zien van de wrakstukken, een bril en een gevonden verbanddoos komen de verhalen los. Hij maakt foto's van de gevonden onderdelen van de Lancaster waarmee zijn opa om het leven kwam. Dit doet hij ook van de foto met de zevenkoppige bemanning. Bij een grote kaart van de Achterhoek ziet hij dat er veel oorlogsvliegtuigen in de Achterhoek zijn neergestort. "Ik besef hoe dramatisch het verloop van de oorlog is geweest voor de mensen hier. Ze hebben gedaan wat ze konden doen voor degenen die omkwamen. Daar ben ik heel blij om."

AVOG's Crashmuseum
Het AVOG's Crashmuseum is aan de Europaweg 34 in Lievelde. Het is elke eerste zondag van de maand open van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. In juli en augustus elke zondag open van 13.00 tot 17.00 uur. Circa 90% van de 400 neergestorte vliegtuigen in de Achterhoek zijn er te zien.

Reageer als eerste
Meer berichten