Logo weekkrantoostgelre.nl


Kinderen vullen de eerste flessen met water bij de zwegelpomp op school. Foto: Eveline Zuurbier
Kinderen vullen de eerste flessen met water bij de zwegelpomp op school. Foto: Eveline Zuurbier

Zes kilometer lopen met zes liter water op de rug

Door Eveline Zuurbier

Meer dan zes kilometer lopen met zes liter water op de rug, zo verzamelden leerlingen van de Sint Jozefschool in Zieuwent geld in voor waterpompen bij scholen in Liberia. Ze deden dit voor hulporganisatie ZOA die hulp biedt door waterputten aan te leggen voor schoon drinkwater.

ZIEUWENT - Bij de Sint Jozefschool wordt driftig aan de ouderwetse gietijzeren grondwaterpomp gezwengeld. De eerste flessen van een loopgroepje worden gevuld en in de gekregen blauwe rugzakken gedaan van hun klasgenootjes. En zo zullen er gedurende de wandeltocht over de kerkenpaden bij kikkerpoelen en beken nog meer frisdrankflessen gevuld worden totdat de rugzak zes kilogram weegt. "Op deze manier willen we onze leerlingen ervan bewust maken dat dit voor kinderen in Liberia elke dag normaal is dat ze een paar uur kwijt zijn om drinkwater te halen. Er blijft dan weinig tijd over voor school of naar school te gaan", legt leerkracht Maddy Hulshof uit. De loopgroepen zijn zo samengesteld dat er uit elke groep twee leerlingen meelopen. "Oudere kinderen kunnen de jongere kinderen helpen. Zij nemen drie kilogram dus 3 liter water mee. Zo gebeurt het ook in het echt in Liberia."

Het project 'Water voor kinderen in Liberia' is een mooie afronding van het maatschappelijk thema 'Derde Wereld' waarover in de klassen in de afgelopen zes weken werd uitgelegd en mee werd gewerkt. Ouders herkennen herkennen het als een alternatief voor de vastenactie waarmee missionarissen in het verleden naar de scholen kwamen en later de 'vastenpotjes' werden uitgedeeld om geld bijeen te sparen door het doen van allerlei karweitjes. Nu zijn leerlingen met sponsorlijsten rondgegaan. "De betrokkenheid is groot, de sponsorlijsten zijn lang", aldus de schoolleiding. "Het is leuk, maar wel zwaar", zeggen kinderen onderweg. "We vinden het verdrietig en zielig dat kinderen in Liberia dit moeten doen. Sommigen kunnen net lopen."

Eveline Zuurbier
Reageer als eerste
Meer berichten