Logo weekkrantoostgelre.nl


De buurt vindt de bouwtenten foeilelijk en neemt het op voor het corso. Foto: Eveline Zuurbier
De buurt vindt de bouwtenten foeilelijk en neemt het op voor het corso. Foto: Eveline Zuurbier

Voorwaarden corsobouw te streng

Door Eveline Zuurbier

Corsogroepen die een permanente bouwlocatie willen bouwen, moeten aan voorwaarden voldoen 'die te gek zijn voor woorden'. Buur Jan Sloot van de corsogroepen, Hooiland, Geschud(t)-Lora, Kwintet en Boschkempers onderaan het viaduct van de Lievelderweg neemt het via een brief aan de gemeente op voor de groepen. Wethouder van Uem wil de bouwers tegemoet komen, maar het beleid laat daar geen ruimte toe. Hij is voornemens nieuw beleid te maken.

LIEVELDE - De huidige situatie voor wagenbouwers is dat zij hoge kosten voor vergunningen moeten betalen plus de verplichting hebben elders agrarische schuren te kopen voor de sloop om de vierkante meters te mogen bouwen. "Wanneer ze een vaste corsohal kunnen bouwen, verdwijnen daarmee de foeilelijke tenten uit het landschap", zei Jos Wolterink van de Nieuwe Liberalen. "Kan er wat met de lasten gedaan worden?"

De brief was aanleiding om de problematiek rond de huisvesting van wagenbouwgroepen op de agenda te zetten. Voor het verkrijgen van een bouwvergunning zijn wagenbouwgroepen verplicht sloopschuren te kopen waarvoor ze onderaan het viaduct dertig procent van de gesloopte vierkante meters mogen terugbouwen. "Voor het algemeen nut is te gek voor woorden dat deze vrijwilligers ook nog de problemen van agrarische bedrijven in het buitengebied moeten oplossen", schrijft Sloot.

Vaste hallen

Wethouder van Uem antwoordde dat hij de gestelde voorwaarde bij het verzoek van Hooiland al heeft laten vervallen. "Ik wil graag dat er een ordentelijke situatie ontstaat en we zouden het liefst zien dat daar vier vaste hallen ontstaan. Bovendien zijn we een evenementengemeente en dienen de corsogroepen op allerlei manieren te ondersteunen, maar de legesverordening leent zich er niet voor. En dit probleem geldt niet alleen voor het bloemencorso." Ook de carnavalsgroepen en het recentelijke wolcorso ondervinden dit aan den lijve. Dit remt het meedoen aan het corso en de carnaval. Zij willen hun ideeën uitwerken en een wagen bouwen.

D66 Van der Meulen waarschuwde voor de rechtsongelijkheid die mogelijk ontstaat. De corsogroepen Lansink-Bluiminck en Teeuws hebben vorig jaar onder deze voorwaarden wel een veldschuur gebouwd. VVD'er Kees Porskamp stelde voor om corso- en carnavalsgroepen een gezamenlijke hal te realiseren. Het carnaval is in februari en het corso in september.

De huidige bestemmingsplan laat in ieder geval niet toe dat een bouwschuur wordt gedeeld met de agrariër zelf. Landbouwmachines mogen er in de winterperiode niet in staan.

Eveline Zuurbier
Reageer als eerste
Meer berichten