Logo weekkrantoostgelre.nl


Nieuwe Nederlanders leggen bloemen bij het oorlogsmonument aan de Dijkstraat. Foto: Eveline Zuurbier
Nieuwe Nederlanders leggen bloemen bij het oorlogsmonument aan de Dijkstraat. Foto: Eveline Zuurbier

Door twee minuten stilte ontroerd

Door Eveline Zuurbier

Ze waren er donderdagavond 4 mei allemaal: veteranen, nabestaanden, jeugd en nieuwe Nederlanders die de oorlogsgruwelijkheden in hun eigen land ontvlucht zijn en andere Lichtenvoordenaren die aan de gevallenen hun eer wilden betonen. Nu de persoonlijke verhalen van ooggetuigen steeds schaarser worden, geven jongeren door hun deelname aan, dat vrijheid verworven is en voor elk mens waardig is.

LICHTENVOORDE - Aan het begin van de 4 mei herdenking in de Bonifatiuskerk toonden leerlingen van Marianum een gemaakte collage over de Tweede Wereldoorlog, oorlogsgruwelijkheden, vrede, veiligheid en vrijheid. Voorzitter van het 4 mei comité Lichtenvoorde, Walter Leemreize, zei in zijn welkomstwoord dat het comité bijzonder verheugd is met de inbreng van jongeren. Daarvoor is een samenwerking met Marianum aangegaan. En dat was tijdens deze herdenking te merken. Overtuigend droeg leerlinge Anne van der Donk een gedicht ('Vanavond ben ik stil') voor. Vastberaden is ze die avond stil voor wat verloren ging en de nooit verloren pijn. "In stilte zullen we verbonden zijn", las ze haar laatste zin.

Die oproep ging jammergenoeg verloren in wat een stille tocht moest zijn naar het herdenkingsmonument aan de Dijkstraat. Daar aangekomen zijn om 20.00 uur de twee minuten wel stil: absoluut stil. Geen geluid van langsrijdende auto's op de driehoek meer, slechts een hond blaffend in de verte. De stilte klinkt hem blijkbaar vreemd. Dit geldt niet voor de naast elkaar staande aanwezige vluchtelingen. Zij kijken weg in de ruimte van de omgeving. Een kind kijkt van zijn moeder naar zijn knuffelmuis in de arm en weer terug naar zijn moeder. Wat oorlog is en de werkelijke vrijheid, wordt op dit moment ook voor wie de Tweede Wereldoorlog niet meemaakte indringend voelbaar.

Als daarna het Wilhelmus wordt gespeeld door Harmonie St. Caecilia en de kransen worden gelegd, worden de namen van de gesneuvelden voorgelezen door twee leerlingen, Jikke Wessels en Jet de Lange, van de Pastoor van Arsschool. Wethouder René Hoijtink legde samen met leerlingen een krans bij het monument. In zijn toespraak in de kerk deed Hoijtink een appél. "Na meer dan 70 jaar vrijheid zijn er dagelijks oorlogen en verscheuring te zien. Om onze geloofwaardigheid niet te verliezen, zijn wij aan hen verplicht mensen op te vangen." Het is belangrijk de verhalen door te vertellen. Dit kan door films en via social media zodat jonge generaties zich kunnen inleven en blijvend boeien aan datgeen wat aan onze vrijheid ontleend is. Op de algemene begraafplaats werden bloemen gelegd op de graven van 23 geallieerde piloten.

Eveline Zuurbier
Reageer als eerste
Meer berichten