In het verleden liepen tal van groepen de 10- 12,5- 15 kilometer. Archieffoto: Eveline Zuurbier
In het verleden liepen tal van groepen de 10- 12,5- 15 kilometer. Archieffoto: Eveline Zuurbier

Avondvierdaagse wil terug naar de nostalgie met loopgroepen

Door Eveline Zuurbier

De Lichtenvoordse avondvierdaagse is elk jaar een spektakel, maar in de komende editie zou het wandelevenement veel mooier zijn als loopgroepen als vanouds meedoen. "Daar komen mensen naar kijken en luisteren. Het centrum zal vollopen", zegt Ronald Ebbers van de organisatie.

LICHTENVOORDE - Nog altijd onderscheidt de Lichtenvoordse wandelvierdaagse zich van alle andere vierdaagsen. Het handelsmerk is dat loopgroepen de afstanden marcherend, in dezelfde kleding en zingend de afstanden lopen. In het laatste decennium laten groepen jongeren en volwassenen het afweten. Ook sportverenigingen en groepen van de plaatselijke cafés bedrijven zie je niet meer vertegenwoordigd.

Zelf bewaart Ebbers mooie herinneringen. Wie herinnert zich niet Rondeel, Te Kronnie, de 'broene paoters' van café van Ooijen, de groep met de rode overals van 't Doktertje, Litac en het team van Longa'30 die met 'Luv-handjes' omhoog elke dag de finish overliepen? Ja... 'twee emmertjes van blik', zongen ze, weet hij nog. Om elf uur 's avonds kwamen de groepen met lantaarns binnen. Hoe mooi zou het zijn deze sferen weer terug te brengen?

Ebbers gaat heel ver om dit te realiseren. Hij wil groepen die zich aanmelden helpen bij het zoeken van sponsoren. "Ik denk dat je samen veel reuring aan kunt geven. Bedrijven kunnen zich laten zien. Mensen zullen zeggen: 'heb je die groep van Blokker gezien? En die groep van Casper Paul, die liepen ontzettend mooi!' Het is sowieso erg gezellig en je hoeft alleen maar samen een paar kilometer te lopen! Ondernemers kunnen zich tijdens de avondvierdaagse laten zien."

De wandelroute voor de 5 kilometer heeft de organisatie veranderd. "De kleintjes lopen kriskras door Lichtenvoorde naar de speeltuinen, de pauzeplek. . In de komende jaren zullen ook voor de andere afstanden de routes worden gewijzigd. Voorts wil de organisatie onder wie Ronald Ebbers zich inzetten voor wandelgroepen. Ronald Ebbers is ambassadeur voor de Samenloop voor Hoop dat in het weekend vóór de avondvierdaagse wordt gehouden. "Wat zou het mooi zijn als deelnemende estafettegroepen mee gaan doen in Lichtenvoorde?" Hij ziet een mooie combinatie met de marathon op zondag.

Eveline Zuurbier
Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox