Logo weekkrantoostgelre.nl


De ondernemers van de kunstwerkplaats Open Lokalen. Foto: Eveline Zuurbier
De ondernemers van de kunstwerkplaats Open Lokalen. Foto: Eveline Zuurbier

Lokale makers in oude Rosvoort

Door Eveline Zuurbier

Eens was het een basisschool, een kinderopvang en dagverblijf. En eens waren er plannen voor een ZZP-centrum en gedachten voor woonruimten voor nieuwkomers, maar dat ging allemaal niet door. De oude Rosvoortschool stond jaren leeg tot aan afgelopen zondag 7 mei. Toen ging het officieel open onder de naam 'Lokalen', een broedplaats voor de creatieve industrie met lokale jonge startende ondernemers. Dit gegeven verklaart de naam Lokalen.

LICHTENVOORDE - Sindsdien bezetten de creatievelingen 7 van de 10 lokalen in de oude Rosvoort. Het is een landschapsontwikkelaar, een film-fotomaker, een interieur en concept designer, een restaurateur, een kunstenaar, een social innovator en een marketing-eventmanager die elkaar op hun diversiteit kunnen aanvullen. Het initiatief van Arthur Lurvink is even reislustig als kansrijk om leegstaande gebouwen, met name scholen als blijvende parel in een wijk of een dorp nieuwe dynamiek te geven.

Gemeente Oost Gelre wil daarom de creatievelingen twee jaar de kans geven om hun kunstzinnigheid en culturele waarden waar zij en de gemeente zelf veel waarde aan hechten, om te zetten tot succesvolle ondernemers en wil zo een nieuwe plaatselijk economie helpen aanjagen. Dit verklaart nogmaals de naam: 'Lokalen, ruimte voor creatieve zelfontwikkeling'.

Lurvink heeft er vanuit Eindhoven ervaring mee. "Bij de gemeente heb ik aangegeven dat je ruimte moet bieden om te zorgen jonge Achterhoekers na hun opleidingen in Nijmegen, Amsterdam, Eindhoven of weet ik waar, hier terugkomen. Er staan scholen leeg zoals deze, een pand van jullie dat je kunt bieden aan jonge mensen zonder dat zij zich voortdurend druk moeten maken om het op te kunnen brengen.

Michiel Wopereis: "We zijn allemaal lokalen en zijn terug van weggeweest. Door internet kunnen we het werk van verder weg hierheen halen. "We krijgen nu de tijd om ons werk te doen. De omgeving is rustiger en ruimer. De dure randstad hebben we nu wel gehad", laat Dorian Temming weten. Sinds Lurvink 1 maart de sleutel kreeg, diende de een na de ander aan.

De bestemming waar Arthur Lurvink naar toe wil is dat Lichtenvoorde een designersdorp wordt waar bloemencorso, de Zwarte Cross en de maakindustrie het hele jaar door aanwezig is. Dion Temming: "De mix werkt heel goed, maar moet nog meer gaan leven. De buurt is blij dat het pand bezet is." Rick Mellink: "Op den duur kunnen mensen die een vraagstuk hebben, dat hier neerleggen." Michiel Wopereis lachend: 'Ik hoorde buurjochies tegen elkaar zeggen: 'Wat is daar aan de hand?' Joh, daar doen ze hele coole dingen!'"

Eveline Zuurbier
Reageer als eerste
Meer berichten