Logo weekkrantoostgelre.nl


De groep getrainde estafettelopers van LVG. Foto: pr
De groep getrainde estafettelopers van LVG. Foto: pr

Rennen als een haas over 420 km

Door Eveline Zuurbier

Halverwege de zondagmorgen zit het Bernard Vos Clubhuus vol met bezwete hardlopers van Lopersvereniging Groenlo. De adrenaline gutst nog een poos door het 'clubhuus'. Na de dubbele training van die morgen voelt de vorm uitstekend. Over een paar weken is het zover. Dan lopen veertien mannen en vrouwen de estafetteloop van Den Helder dwars door Nederland naar Maastricht. 420 Kilometer rennen als een haas.

LIEVELDE/GROENLO - In Utrecht zitten enkele kuitenbijters tussen, maar de killers zijn in Limburg waaronder de Cauberg in Valkenburg. "Vorig jaar hebben we voor het eerst meegedaan en het was een groot succes. We hebben er 31 uur over gedaan", vertelt Wilfried van Vuuren. Nederlands langste estafetteloop wint aan populariteit. Het aantal deelnemende teams is dit jaar bijna verdubbeld. In totaal doen er zestien groepen hardlopers mee.Vanuit LVG doen drie vrouwen en elf mannen mee. Er gaan vier begeleiders mee. Ze hebben twee bussen gehuurd: een bus met het comfort van een camper en een kleinere bus die als een begeleidende wagen meerijdt met de loper en de fietser. De fietser gaat vooruit zodat hij het stokje van de loper kan overnemen. Wilfried van Vuuren: "Er gaan vier begeleiders mee. Zij hebben de navigatie mee en leiden je kriskras door Nederland naar Maastricht. Onderweg moeten we allemaal goed uitkijken. Er is geen afzetting. Je bent deelnemer in het verkeer."

Vorig jaar kregen de hardlopers te maken met een aanrijding en een lekke band. Daarover wil Van Vuren liever niet meer praten. De blik is nu gericht op de estafetteloop. "Dit is echt kicken. Je werkt er met elkaar wekenlang naar toe en je volbrengt het samen." Het team is in twee groepen verdeeld. Terwijl de een rust in de bus, is het andere team paraat voor de loop. Om de 70 kilometer wisselt de groep. Dat betekent dat je zes uur de tijd hebt om te rusten of te slapen, vertelt Van Vuuren. "Van slapen komt niet veel terecht. Je bent zo gefocust op de loop." Het is een estafetteloop waarbij beurtelings één kilometer wordt gelopen. Omgerekend kom je elke 30 kilometer een keer aan de beurt.

Eveline Zuurbier
Reageer als eerste
Meer berichten