Logo weekkrantoostgelre.nl


Het idee van een ronde zwemmen door de Grolse gracht, De Vrije Slag door Grolle, is voortgekomen uit BS22. Archief: Eveline Zuurbier
Het idee van een ronde zwemmen door de Grolse gracht, De Vrije Slag door Grolle, is voortgekomen uit BS22. Archief: Eveline Zuurbier

'BS22 blijft alleen van waarde aan Beltrumsestraat 22'

"In welke vorm moet BS22 de toekomst in?" Die vraag stelden initiatiefnemers Linda Commandeur, Anke Sitter en Joske Elsinghorst de afgelopen week aan meerdere gebruikers van BS22 nadat gemeente Oost Gelre heeft laten weten dat ze de huur hebben opgezegd. Het verzoek is om naar het nieuw opgeleverde cultureel centrum De Mattelier (het huidige De Bron) te verhuizen. De Stadskamer en het Repair Café zijn al over, de bijeenkomsten voor de terugkerende evenementen zoals Samenloop voor Hoop en voor de Slag om Grolle zullen volgzaam zijn, meent gemeente Oost Gelre.

GROENLO - BS22 begrijpt het verzoek van de gemeente heel goed nu er veel gemeenschapsgeld in De Mattelier is gepompt. Dat was voor ons het moment om bij onszelf te rade te gaan: zijn we een gesloten groep geworden? Is deze fysieke plek nog nodig?" zegt Joske Elsinghorst aan een organiseerde bijeenkomst over de toekomst van BS22. Die vraag wordt direct gekanteld door de aanwezigen. Dit pand is een open locatie. "Je kunt door al die ramen naar binnenkijken en zien dat er iets gebeurt." Gedurende de avond geven gebruikers een heel duidelijk signaal af: BS22 is in de huidige setting het best zichtbaar. De vele ramen uitnodigender waardoor mensen die met een idee rondlopen, sneller over de drempel komen. Dat het binnen een leuk allegaartje is geworden van gekregen meubels en spullen ziet iedereen als een pluspunt. "Een te chique omgeving krijg je hele andere gedachten, waardoor je niet snel naar binnen zal lopen."

Groenlo wil dat BS22 blijft bestaan. Het waarmaakcentrum zoals BS22 zich laat omschrijven, heeft zich meer dan bewezen. De trots is De Vrije Slag door Grolle. Andere ideeën waren de pluktuin, en de kabouterroute. Dat laatste is van Joske Elsinghorst en krijgt een vervolg in Lichtenvoorde. Het is niet zo dat er dagelijks nieuwe ideeën zijn voor nieuwe evenementen in Groenlo. Voor vele is BS22 'een duwtje in de rug' om een nieuwe beweging in gang te kunnen zetten. Zo laat een bezoeker weten dat het zonder BS22 niet was gelukt een speelplek in de wijk te realiseren. Hij kreeg namen van mensen aangereikt die hem daarbij konden helpen. "Het effect is dat we elkaar als buren beter hebben leren kennen. We zijn hulpvaardiger naar elkaar toe geworden."

Eveline Zuurbier
Reageer als eerste
Meer berichten