Logo weekkrantoostgelre.nl


De Klooiers uit Oss zijn weer van de partij op de Dweilorkestendag in Groenlo. Foto: pr
De Klooiers uit Oss zijn weer van de partij op de Dweilorkestendag in Groenlo. Foto: pr

De Klooiers garanderen Grols feestje

Dweilorkest De Klooiers uit Oss doet al meer dan tien jaar mee aan de Dweilorkestendag in Groenlo. Tegenwoordig in de Leutklasse. "We spelen het liefst in op de publieke sfeer. Die is in Groenlo altijd gezellig."

GROENLO - De gezellige Brabanders spelen verschillende setjes uit hun repertoire om het publiek te vermaken. "We kunnen zorgen voor een hoop gezelligheid op Hemelvaartsdag. In de wedstrijdklasse laten dweilorkesten toch vaak van tevoren ingestudeerde setjes zien. Wij missen, zeg maar het spontane daarin", zegt Harold Looman, woordvoerder van De Klooiers.

Dertig orkesten
Op donderdag 25 mei, strijken maar liefst dertig dweilorkesten goedgemutst neer in Groenlo om zich de longen uit het lijf te blazen, meldt de organisatie. Achttien orkesten doen mee aan de wedstrijdklasse en twaalf laten het beste zien in de Leutklasse. Ze zijn de top van Nederland. Looman: "Groenlo staat bij ons bekend als een ontzettend leuk en gezellig evenement met veel publiek. Maar ook de kwaliteit van organiseren mag genoemd worden. Het is tot in de puntjes geregeld."

Dweilorkest De Klooiers speelt op meer evenementen door het jaar heen: "muziekkapellenfestivals... eigenlijk overal waar een feestje is. En zeker op allerlei feestjes die gerelateerd zijn aan carnaval die al ver voor carnaval plaatsvinden."

De Klooiers bestaan al 37 jaar en is daarmee het oudste dweilkapel van Oss en omgeving. "Het leuke aan het spelen is toch wel dat we met elkaar veel plezier hebben in het maken van gezellige muziek. Daar hoort zeker een biertje bij!"

Zes podia
In de binnenstad van Groenlo zijn zes podia opgesteld en er is een podium bij Marveld. Bij vier podia kijkt en luistert een jury mee. Er wordt dus niet zoals bij het carnaval in de straten 'gedweild'.

De Klooiers zijn een van de vier dweilorkesten die om 12.00 uur de dag op een van de podia mag aftrappen. "Dit is voor ons een hele eer. Spanning hebben we na zoveel jaren ervaring met Groenlo niet meer. We zullen er alles aan doen om de opening tot een succes te maken."

Pre-party

Nieuw dit jaar is de pre-party. Dit is een initiatief van dweilorkest de Flierefluiters uit Sassenheim. Zij doen al jaren mee en hebben diverse malen gewonnen. Normaliter organiseren zij om in de stemming te komen hun repertoire voor Groenlo te testen, elk jaar een 'Groenlo-pre-party' in Sassenheim. Ze vroegen de organisatie of het dit jaar mogelijk was deze avond, de avond voorafgaand aan de Dweilorkestendag, in Groenlo te mogen organiseren. Dit initiatief heeft de organisatie omarmd. Dit gaat gebeuren in De Lange Gang. Daar zullen zij Groenlo in de feeststemming blazen.

Kijk voor meer info op dweilorkestendag.nl

Reageer als eerste
Meer berichten