Logo weekkrantoostgelre.nl


Het Oegandees kinderkoor swingt en zingt 's morgens voordat de school begint. Foto: Eveline Zuurbier
Het Oegandees kinderkoor swingt en zingt 's morgens voordat de school begint. Foto: Eveline Zuurbier

Swingend en zingend in beweging voor nieuwe school

Door Eveline Zuurbier

LICHTENVOORDE - Ze gaven alles wat ze hadden, het Oegandees kinderkoor van UP4S, dat wil zeggen 'kom voor ons op'. Ze zingen, dansen, spelen muziek en brengen dit donderdagmorgen tot in alle klassen van de Frans ten Boschschool. Hiermee halen de kinderen zelf geld op voor een eigen toekomst: een ambachtsschool. Hun optreden vormde een vrolijke afronding van de vastenactie van de Frans ten Bosch, waarvoor de school 1400 euro voor deze Oegandese kinderen bijeenbracht. Hiermee kunnen ze kansarme kinderen in Oeganda onderwijs bieden.

De zon komt op en schijnt over het schoolplein van basisschool Frans ten Bosch. Djembé-spelers beginnen te trommelen. Afrikaanse meisjes in felgekleurde jurken en de jongens in helgele dashiki-shirts zingen en dansen op het schoolplein. Een Afrikaanse markt wordt uitgestald. Het is 8.15 uur in de morgen en direct is alles vrolijk. Al gauw scharen de Lichtenvoordse schoolkinderen om het koor heen. "Begon de school maar elke dag zo vrolijk en met zoveel beweging. Een goeie ochtendgym!" merken ouders op.

Donderdagmorgen bracht een Oegandees kinderkoor een bezoek aan de Lichtenvoordse school. Het koor is van stichting UP4S, wat zoveel wil zeggen als 'kom voor ons op' en is 10 weken op toernee in Nederland. Ze bezoeken 80 scholen en halen daarbij geld op voor hun eigen toekomst. UP4S is een initiatief van de Deventer wonende Silvia Mbabazi en haar man Frank Rus. Ze leidt het koor. Met het geld dat het Oegandese koor bijeen zingt kunnen ze onderdak en onderwijs bieden aan kansarme kinderen in Bukomansimbi waar Silvia is opgegroeid. Zelf heeft ze de kans gehad naar school te kunnen, maar dat hadden deze kinderen van het koor aanvankelijk niet. "Kinderen willen zo graag naar school", zegt Silvia. "Ze staan soms met eitjes in de handen aan de poort, 'mag ik hiervoor naar school?' De behoefte is groot. De Frans ten Bosch kon een cheque van 1400 euro overhandigen.

Eveline Zuurbier
Reageer als eerste
Meer berichten