Logo weekkrantoostgelre.nl


Voorzitter Henk Grievink van de postzegelvereniging De Achterhoek heeft een kamer vol albums. Foto: Eveline Zuurbier
Voorzitter Henk Grievink van de postzegelvereniging De Achterhoek heeft een kamer vol albums. Foto: Eveline Zuurbier

Postzegel voor 50-jarig De Achterhoek

Door Eveline Zuurbeir

Wie dacht dat je postzegelverzamelaars door e-mail en internet met een loep moest zoeken, heeft het mis. De postzegelvereniging De Achterhoek bestaat 50 jaar. Ze vieren dit met een grote tentoonstelling van postzegels en stempels van de hoogste categorie op 19, 20 en 21 mei in de Lichtenvoordse sporthal.

Lichtenvoorde - Geheel in stijl en volgens traditie wordt een herdenkingszegel met een eerstedagenvelop uitgegeven bij de opening. Dit is een poststuk met een stempel of waarde-indruk met de datum waaruit blijkt dat het stuk werd gestempeld op de eerste dag van uitgifte van de postzegel.

Lichtenvoordenaar Henk Grievink (voorzitter) vertelt honderd uit over de filateliehobby, de tentoonstelling en de voorbije jaren. De postzegelvereniging heeft een grote fusie achter de rug en vormt nu een sterke vereniging van 160 leden afkomstig uit Aalten, Winterswijk, Varsseveld, Doetinchem, Dinxperlo en Lichtenvoorde. "De postzegel en de verzamelaar zullen nooit verdwijnen. Interesse van de jeugd is er wel, maar als ouders het hun niet voordoen dan komt de aanmelding sporadisch.''

Bij Grievink begon de hobby met de vondst van enkele albums tussen het oud papier op school. Hoe de postzegelhobby zich het beste laat omschrijven? Grievink heeft honderden albums, variërend van landen als Hongarije en Oceanië tot aan motieven van vogels of die van de oprichting van de EFTA en de EEG. "Maar een postzegelverzamelaar met één album die nog nooit een zegel heeft gekocht, kan een veel grotere hobbyist zijn dan ik die zegels koopt. Het gaat om de verhalen die een collectie (een kavel) interessant maken. De tijd om er geld aan te verdienen is voorbij. Het is pure hobby. De verhalen, de vragen die jou daarover worden gesteld, die verbinden jou met die ander. Dat is het mooiste aan deze hobby."

Die verhalen zijn belangrijk om de tentoonstelling van dit hoge niveau te mogen houden. Maar liefst 420 kaders (albumbladen in expositie-opstelling) zijn er te bewonderen. Leden geven belangstellende bezoekers een rondleiding.

Begin van het jubileumweekend

Postzegelvereniging De Achterhoek bestaat 50 jaar. Hoogtepunt is de postzegeltentoonstelling van de hoogste categorie waar verzamelaars de meest mooie en bijzondere collecties op postzegelgebied laten zien. De tentoonstelling is op vrijdag 19 mei (16-21 uur), zaterdag 20 mei (10-18 uur) en zondag 21 mei (10-16 uur) in de Hamalandhal in Lichtenvoorde. Deutsche Post heeft er een stand en zijn taxateurs aanwezig. Gratis entree.

Eveline Zuurbier
Reageer als eerste
Meer berichten