Logo weekkrantoostgelre.nl


Wethouder René Hoijtink neemt de eerste rit voor zijn rekening. Meegaat Margret Klein Holkenborg van Zonnig Zieuwent
Wethouder René Hoijtink neemt de eerste rit voor zijn rekening. Meegaat Margret Klein Holkenborg van Zonnig Zieuwent

Auto van het dorp om samen te delen

De kleinere dorpen in de Achterhoek zijn vaak niet goed voorzien van openbaar vervoer. Een bezoek aan het ziekenhuis of gewoon boodschappen doen is daardoor moeilijk. Een deelauto kan uitkomst bieden en je hoeft niet perse een rijbewijs te hebben. Een auto delen kan ook een alternatief zijn voor een tweede auto of een mooie aanvulling zijn op het openbaar vervoer.

Zieuwent - Het principe van de deelauto van het dorp is dat iedereen lid kan worden van MobielGedeeld. Dit bedrijf maakt samen met Zonnig Zieuwent en Zieuwents Belang autodelen mogelijk. Een ritje naar een goede vriend die buitenaf woont of naar Doetinchem voor een middag winkelen zijn ineens makkelijk te regelen en betaalbaar. Als je met meerdere passagiers rijdt deel je de ritprijs.

Inmiddels hebben zich vijftien mensen aangemeld en enkele vrijwilligers die wil chauffeuren. "Je wordt altijd gereden door bekenden en dat maakt autodelen leuk. Benthe Papen, student, heeft vorig jaar het rijbewijs gehaald en behalve dat ze het leuk vindt, kan ze meer rijervaring opdoen. "Je kunt ook met vriendinnen weg. Ze moeten dan wel lid worden!"

Het lidmaatschap kost niets. Je betaalt alleen voor het gebruik van de auto. Die liggen op 1,10 euro per uur en 20 cent per kilometer. De tarieven kunnen laag gehouden worden als massaal gebruik gemaakt wordt van de deelauto. Elk lid krijgt een pasje waarmee je net als een OV-kaart in- en uitcheckt. Via de online agenda vraag je een rit aan. Vervolgens gaat er een sms naar chauffeurs uit voor de rit. De chauffeur hoeft niet te betalen omdat hij het vervoer mogelijk maakt.

Combineren

Bij het halen en brengen kunnen ritten gecombineerd worden. Wanneer het voorkomt dat de chauffeur zonder een passagier terugrijdt dan betalen de aanvragers zowel de heen- als de terugreis. "De chauffeur mag niet meer dan 30 procent omrijden. Anders zou hij op rekening van de ritaanvrager naar de Afsluitdijk kunnen rijden."

Zieuwent kon de deelauto snel geregeld krijgen. De stroom komt van de zonnepanelen van zonnig Zieuwent op het dak van pluimveebedrijf Schieven. Gemeente Oost Gelre heeft aan het project een eenmalige subsidie gegeven zodat Zieuwent een dubbele laadpaal op het dorpsplein kon plaatsen.

De elektrische deelauto is een pilotproject en het proberen waard, zeggen Margret Klein Holkenborg en Ruud Krabbenborg van Zonnig Zieuwent. Na inschrijving kunnen deelnemers tot 23 september de deelauto helemaal gratis gebruiken.

Reageer als eerste
Meer berichten