Logo weekkrantoostgelre.nl


De tekening voor Hof van Verlof geeft het verwaarloosde caféetje van Arink al een schonere blik. Foto: Eveline Zuurbier
De tekening voor Hof van Verlof geeft het verwaarloosde caféetje van Arink al een schonere blik. Foto: Eveline Zuurbier

Vervallen cafeetje wordt aankomst- én vertrekpunt

Slachthuis VION is gesloopt en uit het hoofd van de Lieveldenaren. Het opvallende pandje met merkwaardig dak en grote stenen, heet weer in de volksmond Café Arink. Een teken dat het dorp het vervallen gebouwtje recht tegenover het treinstation omarmd heeft en vierkant achter de nieuwe bestemming staat: 'Lokaal voor Verlof', een toeristisch informatie- en bezoekerscentrum. De Lieveldernaren hebben er zin in om nieuwe geschiedenis te schrijven voor het oude en vervallen cafeetje dat uit 1931 stamt.

(door Eveline Zuurbier)

LIEVELDE - Afgelopen week werd het startsein gegeven voor het plan van het Lokaal voor Verlof. Het moet een aankomst- en tevens vertrekpunt voor toeristen worden die de Oost-Achterhoek verder in willen gaan. Een grote banner - net zo groot als het halve pand - met daarop een frisse tekening werd door wethouder Marieke Frank en Marie-Louise Tanck van Lievelds Belang onthuld. Leden van carnavalsvereniging De Nölepeters hebben het cafeetje van binnen opgeruimd. Het resulteerde in een container vol achtergelaten inventaris en door lekkage kapotte plafonds en dergelijke.
Verder zijn er verschillende werkgroepen actief om het toeristisch informatie en bezoekerscentrum nadere vorm en invulling te geven. "Het Lokaal voor Verlof wordt het episch centrum voor Lievelde en een recreatief knooppunt van de regio. Achter de schermen wordt er hard gewerkt. Voor buiten het toeristenseizoen denken we creatieve ruimte", sprak Marie Louise Tanck de groep belangstellenden op het stationsplein toe.

Ontkomen aan de sloop
In februari van dit jaar gaf de raad groen licht voor de aankoop van het Vion terrein voor een bedrag van 4,27 ton waarmee gemeente Oost Gelre het gebouwtje plus het omliggende terrein kon aankopen. Het plan is een burgerinitiatief. Het idee komt van Daniël den Holder uit Lichtenvoorde. In de loop der jaren zijn er meerdere ideeën voor café van Joke en Herman Arink geopperd: van een warm wachtlokaal voor de trein en de bus tot aan een fietsenverhuur en een pand - met het achterliggende kantoorgebouw - voor ZZP'ers.

Het pandje dat lang als portiersgebouwtje fungeerde werd ternauwernood gered van de sloop. Na het sluiten van de VION in 2006 raakte het terrein steeds verder in verval. Dat terwijl het Stationsplein door de gemeente de laatste jaren volledig werd gerenoveerd. Het VION-terrein werd in 2013 door De Gelderlander uitgeroepen tot de lelijkste plek van de regio. Dat was de druppel voor VION om in 2014 toch te gaan slopen. Lievelds Belang heeft het gebouwtje kunnen redden van de slopershamer.


Opvallend pandje
Bij aankomst valt het pand gelijk heel erg op. Terecht is er de vraag: 'Als het pand nu´ al opvalt, dan moet dit in opgeknapte vorm toch zeker zo zijn?', aldus de vele reizigers die er dagelijks aankomen. En dat vindt wethouder Marieke Frank ook die woensdag bij het startsein aanwezig was. "Ik had gehoopt hier te staan en de hoop dat het gaat lukken die is er altijd geweest. Het is nog steeds een pandje dat opvalt. Het is zeker mooi dat het voor velen het nieuwe huis van de Achterhoek wordt. Het is belangrijk vertrekpunt voor toeristen: dit heeft de Achterhoek namelijk nog niet. Van hieruit kan de recreatiesector zich verder ontwikkelen. Er zijn veel mensen werkzaam in die sector."

Reageer als eerste
Meer berichten