Logo weekkrantoostgelre.nl


Willem te Moolder, creatief brein en 'sollicitant' voor het ontwerp van het logo, bekijkt de drie wimpels die ook bierbrouwer Jan Luft en initiatiefnemer Jos Oostendorp. Foto: Eveline Zuurbier
Willem te Moolder, creatief brein en 'sollicitant' voor het ontwerp van het logo, bekijkt de drie wimpels die ook bierbrouwer Jan Luft en initiatiefnemer Jos Oostendorp. Foto: Eveline Zuurbier

Biergeuren verdrijven de vleermuis

GROENLO - Als Grollenaar Willem te Molder over 'zijn sollicitatie' om het beeldmerk van de stadsbrouwerij Brouwersnös te mogen ontwerpen verhaalt, en daarbij gebaart alsof hij zelf de schuimspaan over het open vat trekt, dringen de eerste biergeuren door in de villa Adriana. Het is als vanouds. Bij Willem het buurjongetje van toen, van schuin tegenover de Grolsch wekken de geuren van bierbrouwen herinneringen op van de jongen die net als tientallen andere jongeren er vakantiewerk deden. Dat beeld heeft Te Molder nu geconserveerd in een logo. Sinds het weekend trots wapperen in de voortuin drie vlaggen: 'Brouwersnös' onderschrijft Te Molder in een eigen handschrift het logo op de banieren.

(Door Eveline Zuurbier) 

In roestvrijstalen vaten, net zo groot als soeppannen in een ziekenhuis, wordt er proef gebrouwen in de achterkamer van de villa waar vroeger de familie Groen woonde van de Grolsch-brouwerij. Jan Luft, een ervaren bierbrouwer uit Duitsland experimenteert nog wat met de receptuur om begin volgend jaar werkelijk van start te met het brouwen van speciaalbieren, als de ambachtelijke stadsbrouwerij en distilleerderij volgend jaar klaar is. Half augustus willen de initiatiefnemers van Brouwersnös beginnen met de sloop van de bijgebouwen. Grollenaren kunnen nauwelijks meer wachten op de wederkomst van een bierbrouwerij. Op de voorgenomen bestemmingsplannen komt in maart van dit jaar dan ook geen enkel bezwaar. En ook die ene vleermuis die in een van de bijgebouwen zijn thuis heeft, weerhoudt dat verlangen niet. Voor de overige vleermuizen is al goed gezorgd: er staan op hoge palen vleermuiskasten in de tuin. Jos Oostendorp van Brouwersnös verwacht daarom een vlotte ministeriële ontheffing. Voor de villa is een horecavergunning aangevraagd.

Verhaal 
Brouwersnös gaat speciaalbieren brouwen. In een tijdsbestek van vijf jaar gaat de ambachtelijke brouwerij een miljoen liter van dit bier brouwen. Het is geen industrieel bier waarvan in een hoog tempo veel wordt geproduceerd, zegt Oostdorp. "Dit bier heeft een verhaal."

De echte verhalen krijgen een eigen plek op het etiket van de 12 tot 16 speciaalbieren die in Groenlo gebrouwen gaan worden. Mocht je een bijpassende naam voor een bier hebben dan kun je de naam plus het verhaal vóór eind 2017 naar info@brouwersnos.nl sturen. Als je er ook nog de smaak van het bier aan kunt koppelen, levert dat pluspunten op.

reageer als eerste
Meer berichten