Logo weekkrantoostgelre.nl


De sport, zwerkbal is inclusief beaters, chasers, seekers en snitch. Oppassen dat je niet geraakt wordt door bludgers.
De sport, zwerkbal is inclusief beaters, chasers, seekers en snitch. Oppassen dat je niet geraakt wordt door bludgers. (Foto: Eveline Zuurbier)

Zwerkbalploegen in Lieveldse veld

In het afgelopen weekend streden zeven zwerkbalteams op de Open Dutch Summer Cup om het kampioenschap. Het tournament op het veld bij Beusink in Lievelde werd bezocht door Duitse en Nederlandse teams met deelnemers uit België, Spanje en zelfs een deelnemer uit Vietnam.

LIEVELDE - Zwerkbal is een sport uit de boeken van Harry Potter (quidditch) en inmiddels een serieuze sport aan het worden compleet met 'seekers', 'chasers', 'beaters' en een snich. Het is overgewaaid uit de VS en Canada. De sport is een mix van rugby, handbal en trefbal met drie hoge doelen en vier ballen. "Het verhaal is dat een paar dronken studenten in de VS die het complexe spel wel eens in het echt wilden spelen en een kampioenschap organiseerden. Of dit verhaal waar is, durf ik niet te zeggen", zegt Twan Elting van de Wageningen Werewolves.

In Nederland is quidditch een sport die hoofdzakelijk door studenten wordt bedreven. Wanneer je de teamplayers met een pvc-buis tussen de benen ziet lopen en ook ziet dat ze strijd leveren, weet je als buitenstaander niet goed wat je te wachten staat, verhaalt Elting. "Het ziet er raar uit, maar het is een bijzonder mooie sport." Quidditch spreekt Elting meer aan dan rugby en handbal. Quidditch is gevarieerder en geeft meer sensatie. Dit zijn de redenen waarom het in studentenkringen groeiende is. Er hangt dan ook een studentensfeer à la een roeiregatta. "De onderlinge sfeer gemoedelijk. We zijn daar hartstikke goeie vrienden. Als de commercie vat krijgt dan zal dit wegvallen."

Pvc-buis
De pvc-buis waarmee de sporters tussen hun benen lopen is een verbastering van de bezemsteel. Het lijkt op een ernstige belemmering. Je moet de steel vasthouden en tegelijkertijd lopen, ontwijken en gooien. Volgens Elting merk je door de gewenning die beperking niet meer. "Bij basketbal mag je niet lopen met de bal en bij voetbal de bal niet aanraken met de handen." Een team bestaat uit zeven personen. Hun rol wordt verduidelijkt door de haarband die ze dragen. Er zijn: 1 keeper, herkenbaar aan de groene band, 3 chasers (jagers) met een witte band, 2 beaters (beukers) met een zwarte haarband en 1 seeker, een gele band dragend.

Je moet continue opletten en lopen om ervoor te zorgen dat je niet afgegooid (door beaters met hun bludgers-ballen) of getackeld wordt. Chasers moeten punten scoren door de quaffle (een bijna lekke bal) door een van de drie ringen (hoops) te gooien. Er loopt een neutrale speler in het veld met de snitch. Deze is een geel geklede 'speler' met een tennisbal (de heilige snitch!) in een sok aan zijn broek. Wanneer de seeker de snitch weet te bemachtigen krijg je veel punten. De game is dan over.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox