Logo weekkrantoostgelre.nl


Foto: Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde

Monumentendag in teken van 'Boeren, Burgers en Buitenlui'

Elk jaar in het tweede weekend van september vinden in heel Europa de Open Monumentendagen plaats. In Oost Gelre is het Comité Open Monumentendag elk jaar druk met de organisatie van deze dag. Dit jaar is het landelijke thema: 'Boeren, Burgers en Buitenlui' 

De Open Monumentendag valt elk jaar samen met de kermis van Lichtenvoorde. Een kermis is de plaats waar 'Boeren, burgers en buitenlui' elkaar treffen. En waar geen onderscheid is tussen rang of stand. Een perfecte aanleiding dus om de kermis bij de Open Monumentendag te betrekken! 

Kermis en Bloemencorso geven Lichtenvoorde al 88 jaar kleur!
De kermis gaat elk jaar samen met het Bloemencorso. In 1929 werden de plaatselijke schutterij en het kermiscomité in twee verschillende verenigingen opgedeeld. Het kermiscomité werd verantwoordelijk voor het Bloemencorso en het organiseren van de kermis en de nieuwe Schutterij werd verantwoordelijk voor het vogelschieten tijdens de kermis. Zo is het Bloemencorso al 88 jaar verweven met de Lichtenvoordse kermis. 

Immaterieel Cultureel Erfgoed in de schijnwerpers
Sinds 2013 mag het Bloemencorso Lichtenvoorde de titel dragen van Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat is niet voor niets. Het corso verbindt de Lichtenvoordse gemeenschap. Het staat symbool voor de trots en de passie van vele generaties. Een sociaal fenomeen dat Lichtenvoordenaren in alle lagen van de bevolking het hele jaar door in zijn greep houdt. Het evenement is dus veel meer dan alleen een optocht van bloemenwagens!

Programma Open Monumentendag
Op zaterdag 9 september kunt u een uniek kijkje nemen achter de schermen van het Bloemencorso. Bij de Corsotuin aan de Richterslaan vertellen we om 11.00 uur en om 14.00 uur over de dahlia's en het corso. De dahlia fiets- & wandelroute ligt daar ook klaar. Onderweg door het prachtige Achterhoekse coulisselandschap komt u langs verschillende dahliavelden en langs de wagenbouwerslocaties. Hier wordt hard gewerkt aan het afronden van de corsowagens. Een dag later, op zondag 10 september, vindt namelijk het prachtige en spectaculaire Bloemencorso plaats. Na een mooie fietstocht kan een bezoekje hieraan natuurlijk niet ontbreken!

Meer informatie
Rondom het Bloemencorso zijn verschillende fietsroutes gemaakt die u het hele jaar door kunt fietsen. Deze zijn te vinden in de brochure 'Bloemenroutes Oost Gelre'. Deze is te koop voor €1,95 bij de VVV Oost Gelre. Op bloemencorso.com/arrangementen vindt u nog meer informatie.
 

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox