Ruim 400 inwoners  kwamen naar de informatieavond bij Erve Kots over glasvezel. Foto: Eveline Zuurbier
Ruim 400 inwoners kwamen naar de informatieavond bij Erve Kots over glasvezel. Foto: Eveline Zuurbier (Foto: Eveline Zuurbier)

Aanleg supersnel glasvezel buitengebied is nu of nooit!

Eind 2018 kan iedereen in het buitengebied van Oost Gelre en Aalten beschikken over supersnel internet via glasvezel. Voorwaarde is dat meer dan 50 procent van de inwoners in het gebied zich vóór 23 oktober aanmeldt en een glasvezelabonnement afsluit bij C-Bizz, Weserve, Solcon of Caiway. Bij 49,9 procent aanmeldingen gaat de aanleg niet door. Hoewel de bedrijventerreinen in Lichtenvoorde en Groenlo meedealen in het aanbod, is het nu of nooit.

(door Eveline Zuurbier)

OOST GELRE - Als de 50 procent wordt gehaald, begint investeerder CIF op 1 februari 2018 met aanleggen van glasvezel. Downloaden en uploaden gaat dan voortaan even snel. Aan de belangstelling op de maandagavond bij Erve Kots ligt het niet. De parkeerplaatsen waren vol; auto's stonden tot aan de Eefselerweg geparkeerd.

Kijkend naar andere gemeente is 50 procent geen gemakkelijke opgave. Krantenbezorgers weten dat ze bij de meeste boerderijen met één brievenbus, toch twee huis-aan-huis bladen moeten bezorgen. En dat betekent dat men doorgaans ook één geldende aansluiting kiest en dat drukt het percentage van 50 procent. Ook wanneer er meer aansluitingen worden aangelegd. Op deze avond blijken velen erg gesteld te zijn op KPN als aanbieder en hebben moeite om met een andere provider in zee te gaan. "Het aanbod van de 'onbekenden' is vast niet duurder dan wat u nu gewend bent", zegt Piet Grootenboer van CIF. KPN steekt voorlopig alleen in op het optimaliseren van het bestaande kopernetwerk dat al vele jaren in de grond ligt.

Traag internet
Inwoners van het buitengebied ondervinden dagelijks de hinder van traag internet. Tv-beelden vallen uit als op de boerderij de melkrobot wordt aangezet. Dit leidt tot enorme frustratie. Iedereen verbruikt zoveel data dat kabelnetwerken het niet meer aankunnen. Chris Bomers van melkveebedrijf Kraanswijk in Zwolle vertelt over de beperkingen die hij ondervindt. "Voor muziek in de stal had ik het Sonos-systeem aangeschaft. Een mooi stom ding wanneer je geen snel internet hebt. Het is misschien antireclame voor vanavond, maar ik heb een 4G mast aangeschaft met een abonnement. Het is onstabiel. Zodra er een vrachtwagen over de weg rijdt is er geen ontvangst."

'Niemand wordt uitgesloten'
Investeringsfonds CIF verandert het aanbod voor snel internet en gaat de aanleg van glasvezel nu ook in Oost Gelre en Aalten stap voor stap uitvoeren. In tegenstelling tot het vorige bod wordt niemand meer uitgesloten. Glasvezel wordt bij alle boerderijen tot in huis aangelegd. Wel zijn de prijzen verhoogd. Een eerdere vraagbundeling werd uitgesteld; de contracten waren dusdanig dat de investeerder niet uit de kosten kon komen. Ook was er niet voldoende capaciteit, zei Piet Grootenboer. Het team is uitgebreid. Mensen in het buitengebied gaan 12,50 euro vast recht per maand betalen. De einddatum is onbekend. Een andere optie is de eenmalige afkoopsom van 1600 euro.
Abonnement
Daarnaast is een abonnement nodig, af te sluiten bij een van de vier partners waarmee CIF samenwerkt. Bedrijven en inwoners kunnen niet meer zonder snel internet. Het is onmisbaar voor de ontwikkeling van het buitengebied. Met name de agrarische bedrijven en de toeristensector hebben er veel belang bij, maar ook voor een gezin met opgroeiende en studerende kinderen of ouderen die langer zelfstandig willen blijven wonen is glasvezel belangrijk.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox