Op de Open Monumentendag gaan leerlingen van de Jozefschool uit Zieuwent op bezoek bij de gemeente Oost Gelre. (Foto: PR)
Op de Open Monumentendag gaan leerlingen van de Jozefschool uit Zieuwent op bezoek bij de gemeente Oost Gelre. (Foto: PR) (Foto: Eveline Zuurbier)

Boeren, Burgers en Buitenlui, door wie worden ze eigenlijk bestuurd?

Op de Open Monumentendag voor scholen gaan leerlingen van de Jozefschool uit Zieuwent op bezoek bij de gemeente Oost Gelre. Ze zijn daar op uitnodiging van burgemeester Annette Bronsvoort en die van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent.

(door Eveline Zuurbier)

ZIEUWENT/OOST GELRE - Het landelijke thema voor de Open Monumentendag leent zich er uitstekend voor: 'Boeren, Burgers en Buitenlui'. Was dat niet de uitroep waarmee de vroegere dorpsomroeper de aandacht vroeg voor belangrijk nieuws? Dit konden een reclameboodschappen zijn van de plaatselijke middenstand of de aankondiging van de kermis in het dorp, maar ook een officiële mededeling van het stads- of gemeentebestuur.

Inwoners en landzaten en de 'buitenluiden' ofwel de 'mensen van buiten(staanders)' worden bestuurd en dienen zich te houden aan regels die met elkaar afgesproken zijn. Dit gebeurt bij de gemeente in het gemeentehuis. Leerlingen van groep 7 en 8 van de Zieuwentse basisschool mogen er een kijkje nemen. "Want wanneer kom je op het gemeentehuis? Ikzelf ben er in mijn leven nog maar een paar keer geweest. Het is op een hand te tellen. Ik denk dat het voor de meeste kinderen de eerste keer is dat ze het gemeentehuis van binnen zien. Het thema van dit jaar is een unieke kans om het gemeentehuis te bezoeken", zegt Lucia Beerten van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent.

Scholendag
De landelijke Open Monumentendag en die voor scholen, worden georganiseerd door oudheidkundige verenigingen in Nederland. Zuwent is de enige oudheidkundige vereniging in Oost Gelre die ook tekent voor de organisatie van de Open Monumenten Scholendag in de gemeente Oost Gelre. Mede omdat burgemeester Annette Bronsvoort ook zelf lid is van de Zieuwentse oudheidkundige vereniging, valt het thema 'Boeren, Burgers en Buitenlui' mooi samen voor een bezoek om zo meer te leren over wat de gemeente zoal voor inwoners doet.

Op vrijdagmorgen 8 september gaan de leerlingen op de fiets naar Lichtenvoorde. Voor hen wacht een hartelijk ontvangst door burgemeester Bronsvoort op het zogenaamde ontmoetingsplein in het gemeentehuis. Dit is een open ruimte waar burgemeester en wethouders bij officiële gelegenheden mensen ontvangen. Het programma bestaat uit een presentatie, een rondleiding en een kennisquiz.

De Open Monumentendag valt in het weekend van 9 en 10 september. De dag voor de scholen op vrijdag 8 september 2017.

zuwent.nl - openmonumentendag.nl

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox