Logo weekkrantoostgelre.nl


Een corsowagen gemaakt voor de optocht, 'Haastig' van de Boschkempers.
Een corsowagen gemaakt voor de optocht, 'Haastig' van de Boschkempers. (Foto: Marcel Houwer)

Teeuws krijgt nu ook een corsotegel

Corsowinnaar Teeuws krijgt nu ook een corsotegel in de Rapenburgsestraat gelegd. De groep had hiernaar gestreefd. In 2013 won Teeuws met 'Blik op de weg' voor het laatst. Een jaar later werd deze sterrentegel geïntroduceerd. "Wij wilden ook graag in het rijtje en dat is ons nu gelukt."

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - Eeuwige roem voor de creatie van 'Licht transport' van corsogroep Teeuws in het Lichtenvoordse straatbeeld. Zondag 10 september klonk live-applaus voor 17 andere grote corsowagens, 25 kleine en een zestal muziekkorpsen die door de straten liepen. In totaal werden 4 miljoen dahlia's gebruikt voor de corsohappening. Meer wagens gebruiken alternatieve materialen en staaltjes hightech.

De wijze van toepassing gaat geheel in de bloemenkunst op. De kunst van het gebruik van alternatieven is het versterken van het karakter van de wagen. Hightech of beweging aangestuurd door mensen in de wagen dragen bij aan het realisme.Figuranten brengen corsowagens nog meer tot leven. Door het oog van de fotojournalist, leveren corsocreaties als 'Haastig van De Boschkempers bijzonder mooie plaatjes op.

'Totems'
Hooiland ontleende de gedetailleerde, fijne bewegingen van 'Totems' aan de krachten van totempalen waarin Afrikaanse stammen geloven. De ogen van de gorilla op de wagen sloegen op, een briesende neus. De giraffe doet dat ook. De leeuw brult en de hoorns van de gnoe draaien als hij zijn oren spitst. Van de buitenkant overkomend als hightech, maar 'inwendig' door 50 mensen ingezet.

Kwintet kwam met een zeeduivel uit de diepste troggen van de oceaan. Het angstaanjagende effect zat hem in het licht voor de vis en de bek die zich opende waarin vlijmscherpe tanden te zien waren. De doorzichtige kleine vinnen versterkten die duistere aanblik. In het ontwerp van Hare Majesteit kregen de duwers van de corso wagen elk een rol mee. Geheel in het zwart, anoniem gemaakt door zwarte lappen voor de ogen, waren 60 werkbijen ondergeschikt aan hun koningin.

Geen figuratie
Teeuws gebruikte geen figuratie. De wagen blonk uit door de beweging van een oude, kromlopende Chinees die zijn kar met Chinese lampionnen voorttrok. De meelifter achter op de wagen, een lachende kale Chinees, had het gemakkelijk. Hij hoefde de 3,5 kilometer lange corsoroute niet te lopen.

Misschien wel de meest opvallende wagen was 'Fantasywire' van Vedut Nogal door alleen de kleur wit te gebruiken. Sculpturen van elfjes en paardenbloemen naar het kunstwerk van Robin Wight. Voor de uitgebloeide paardenbloemen zijn gestoken nylon pluimen gebruikt.

bloemencorso.com

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox