Op het zand handballen is een stuk zwaarder dan op een normale sportvloer.
Op het zand handballen is een stuk zwaarder dan op een normale sportvloer. (Foto: Eveline Zuurbier)

Handbal lift mee op nationaal succes

Voor het vijfde Indoor Beachtoernooi in de Hamalandhal staan drie dagen zand en bal centraal. Van woensdag 27 december tot en met vrijdag 29 december werd er gestreden om de eer met als afsluiting een taart voor het winnende team. Er werd gebadmintond, gevolleyd en gehandbald. Gymvereniging Spirit '90 hield voor de kleintjes een speelfestijn in het zand. De animo voor het indoor beachtoernooi is groot. En met de kachel een standje hoger, is de zomer binnengehaald. Het vergroot het strand-idee.

LICHTENVOORDE - In de hal staat een strandtent. De luiken staan open en er kan een drankje en oliebollen worden besteld. Lopend over het terras sta je in een keer is het losse zand. De lichtblauwe kleedhokjes onderlangs de zijde van de tribune vormen de toegang naar de normale kleedkamers daarachter.

Op de derde en laatste dag van het beachtoernooi hebben de volleybalnetten plaatsgemaakt voor de doelen behorend bij handbalvereniging Erix uit Lichtenvoorde. Er zijn twee velden uitgelijnd. Ze zijn kleiner dan normaal. Het aantal spelers is op de grootte aangepast. Geen zeven handballers per team, maar twee keer vier spelers die tegenover elkaar uitmaken wie de sterkste is.

Fanatiek
''Alle jeugdleden doen vandaag mee aan het beachtoernooi'', vertelt Moniek Botterhuis van voorzitter van handbalvereniging Erix. De senioren nemen geen deel aan het beachtoernooi. "Het gaat te hard, te fanatiek en te blessuregevoelig. Zij zitten in het midden van de competitie. Blessures kunnen deze teams niet veroorloven." De jeugdleden genieten van het wedstrijdspel in het zand. Ze zijn fanatiek en springen hoog om over het verdedigende blok te scoren.

Het is wel even wennen dat er niet gedribbeld kan worden. Wanneer de bal in het zand belandt, ligt hij direct stil. Ze stuiven erop af.

In het afgelopen jaar kon HV Erix meerdere jeugdleden inschrijven voor de handbalsport. Eerder was het nauwelijks mogelijk een E- of een F-team samen te stellen voor het competitieseizoen. Dit seizoen komen er 3 teams uit. Debet aan de ledengroei zijn de successen van het nationale damesteam, aldus Botterhuis. De belangstelling van jongens voor de sport is ook groter geworden. "Jongens die perse niet willen voetballen kiezen voor handbal." Ze blijven de sport volgens Moniek Botterhuis ook lang trouw.
Voor het eerst was er aan het begin van het beachtoernooi met beachbal voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze beleefden een plezierige morgen.

Meer berichten