Eigenaar Ben Weenink in de ruimte waar de bierbeleving in stijl kan worden afgerond
Eigenaar Ben Weenink in de ruimte waar de bierbeleving in stijl kan worden afgerond (Foto: Eveline Zuurbier)

Brouwhoes bier Experience biedt méér dan een inkijkje in de bierbrouwerij

Amsterdam heeft de Heineken Experience, maar het oosten van Nederland heeft de Brouwhoes bier Experience in Lievelde. Het wordt één van de topattracties die bij minder goed weer een bezoek waard is.

LIEVELDE - Het wordt alles behalve een kijkje nemen binnen de muren van een bierbrouwerij. Erve Kots bouwt aan een 'brouwhoes' dat brouwen van Achterhoeks bier tot een interactieve belevenis verheft. Zo kan de bezoeker onder meer de weg van het geserveerde biertje terug naar de oorsprong ontdekken. Waarom het biertje zo smaakt? De Brouwhoes Bier Experience moet vooral een nieuwe doelgroep aantrekken, die behalve historisch besef van het ambacht ook het robuust gebrouwen gerstenat tot een lifestyle laat behoren.

Het mag dan wel naast het openluchtmuseum liggen en via de entree van dat museum toegankelijk zijn, maar de agrarische Achterhoek uit een ver verleden is hier toch echt een trip naar wat de smaak van bier vandaag de dag oplevert. De bierexperience is veel meer dan een veredeld biermuseum. De nadruk ligt op de beleving - de experience - dan het hele ambachtelijke brouwproces, zegt eigenaar Ben Weenink. "Het brouwen is in het Brouwhoes niet onze hoofdprioriteit. We willen mensen een leuke ervaring geven. De slogan luidt ook: 'de Brouwhoes Bier Experience, verover je smaak'."

Een bezoek wordt een ware ontdekkingsreis. De brouwerij staat op de plek waar Frederik Hendrik in 1627 zijn hoofdkwartier had ingericht tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Van hieruit belegerde hij de stad Grolle. In de getoonde film is dit het startpunt van de bierexperience: een nadenkende Frederik Hendrik over hoe het bier voor zijn manschappen het beste moet gaan smaken. De experience is voor jong en oud. Daarbij wordt rekening gehouden met de regel dat ook hier aan bezoekers onder de 18 jaar geen alcohol wordt verstrekt.

Proeven
Bezoekers komen binnen met een gescande barcode. Dan volgt er een weg door de brouwerij van boven naar beneden de kelder in en weer terug. Uiteindelijk eindigt de toer in een bar waar meerdere soorten bier geproefd kunnen worden. Vanuit de bar in de experienceruimte kijk je uit over de Lievelder Es verder het Achterhoekse landschap in.

"We nemen de bezoeker via een film mee naar het oogsten van het graan en vervolgens de receptuur; hoe de wort wordt verkregen en het moment dat de hop voor de bittere smaak aan deze zoete 'thee' wordt toegevoegd. Klaar voor het vergisten naar bier. De bierexperience is informatief, educatief, gezellig, heeft een industriële look in een ambachtelijke sfeer. Het bier kan een keer iets anders smaken.'' Dat heeft volgens Weenink te maken met de charme van het maken van kleine hoeveelheden - niet meer dan 1000 liter per dag - en de ingrediënten die hij uit de buurt haalt. De hop komt van Hogenelst uit Zieuwent. Dat wil Weenink in de nabije toekomst ook laten zien. Er is een fietsroute in ontwikkeling naar deze boerderij.

In het Brouwhoes maken de brouwers het Stadsbier, Stadsglorie en het donker biertje; Stadsschemer. Ze staan op de kaart bij herberg Erve Kots, het Huys van Frederik Hendrik en de Stadsch Pomp in Groenlo. "Het bier is voor onze eigen horeca. De kans bestaat dat de bieren ook lokaal te verkrijgen gaan worden. Zoiets moet groeien."

Meer berichten