Het voltallige familiekoor, neven en nichten Krabben met oom Fons. (Foto's: Eveline Zuurbier)
Het voltallige familiekoor, neven en nichten Krabben met oom Fons. (Foto's: Eveline Zuurbier) (Foto: Eveline Zuurbier)

Zingende familie uit Harreveld trekt volle zaal

Zingen met je oom, broer, zus, neef en nicht. De familie Krabben uit Harreveld doet het. Met elkaar vormen ze het Krabbenkoor. Ze treden op bij speciale gelegenheden en de zaal zit dan ook bommetje vol.

LICHTENVOORDE - De zaal van het grand café in Antoniushove is helemaal gevuld met ouderen. Er zit ook een handvol jongelui die zijn meegekomen. Ze zijn familie van het koor en van verteller Antoon Driessen die op deze zondag van Driekoningen het kerstverhaal -als intermezzo - in het dialect voordraagt. Dat doet hij op een manier zoals cabaretier Herman Finkers zijn Twentse kerstverhaal 'Kroamschudden in Mariaparochie' deed.

Wanneer je het familiekoor van de Krabbens hoort zingen en presenteren, dan is het niet gek dat de gedachte aan de familie Von Trapp uit de Sound of Music eventjes naar boven komt.

Het samen zingen schept een een hechte familieband die in het plezier om te zingen tot achterin de zaal doet uitstralen. Dat alles maakt het optreden van het Krabbenkoor ook zo bijzonder. En de kwaliteit liegt er zeker niet om met oom Fons aan het roer. Hij was solist bij het Ettens Mannenkoor, stond op grote podia met onder meer Ernst Daniël Smid. Zijn nicht Trees zingt in het Zieuwentse koor NOIR en ook dat is goed te horen als ze samen Perhaps Love van John Denver zingen. De zaal is muisstil als ze het hele familiekoor Hallelujah van Lennaert Cohen zingt.

Familiekoren zijn er niet veel. "We zijn een familie met zangers", vertelt Fons Krabben. In de pauze zit de familie bij elkaar in een vergaderruimte achter de zaal. Het gesprek gaat over de zang, maar over de familie. "Vroeger hebben we veel gezongen, op bruiloften in de familie. We waren met elf kinderen en toen zwager Henk Wieggers erbij kwam hadden we een organist. Vanaf toen kwam er meer begeleiding." Door toedoen van oma, die destijds in Antoniushove woonde, is het familiekoor bij gelegenheid gaan zingen op meerdere podia buiten de familiefeestjes om.

Voortzetten
Fons Krabben: "Mijn moeder heeft gezegd: 'je moet voor een gezellige avond onze jongens vragen' en zo is het begonnen. Inmiddels zijn er veel overleden. Neven en nichten hebben een paar jaar geleden gezegd van 'kunnen we het koor niet voortzetten?' En zo is het gegaan."

Nicht Engelien Kolkman-Krabben is werkzaam bij de Careaz-organisatie waar zorgcentrum Antoniushove onder valt. Een link voor het optreden van afgelopen zondag is snel gelegd.

Het Krabbenkoor zingt alleen in de omgeving van Harreveld. "We hebben kerstvieringen verzorgd bij de KBO, de Zonnebloem en zingen ook in de Molenberg", vertelt nicht Miranda. "We proberen het programma aan te passen aan de gelegenheid en het publiek. Vandaag zingen we voor ouderen plus het publiek dat meekomt. Dus ook een beetje Engels", zegt Fons Krabben. De aanpassing van het repertoire maakt dat de negen familieleden, achter zangers en organist Peter Wieggers, regelmatig bij elkaar komen om te repeteren wanneer er een bijzonder optreden op de agenda staat.

De middag was een initiatief van de (bijna) maandelijkse Instuif bij Antoniushove. Tien keer per jaar organiseert een commissie de Instuif om ouderen een leuke middag te bezorgen. Het merendeel van de bezoekers komt van buiten de Careaz-huizen.

Meer berichten