Aan het Classic WM-concert werken vooral leden uit o.a. Lichtenvoorde, Winterswijk en Berkelland mee.
Aan het Classic WM-concert werken vooral leden uit o.a. Lichtenvoorde, Winterswijk en Berkelland mee. (Foto: Ans ter Horst)

Dirigent Engel kan zich muzikaal uitleven met Classic WM

Dirigent Emile Engel kan zich zaterdag 17 februari muzikaal weer helemaal uitleven met ‘zijn’ regionale koor Classic WM tijdens Viva l’Opera in de Grote of Laurentiuskerk te Varsseveld. Daar worden hoogtepunten uit opera’s van o.m. Verdi, Mascagni, Mozart en Rossini gebracht.

(door Ans ter Horst)

Lichtenvoorde - “Vooral de werken van Verdi geven een mooie inkijk in de gevoelens van gewone mensen. De waanzin van de zigeunerin, die in een vlaag van verstandsverbijstering niet het kind van de hertog maar haar eigen kind in het vuur werpt om wraak te nemen op de machthebber die haar moeder heeft vermoord, is een bijna bovennatuurlijk drama. Het wordt muzikaal zo schitterend verklankt, dat muziek elke scene aangrijpend maakt”, aldus Engel.

De Lichtenvoordse muzikaal leider doelt daarbij bijv. op Il Trovatore, waarvan o.a. het beroemde Zigeunerkoor wordt gezongen, Marjon Westerdiep het intense Stride la Vampa! zingt en samen met Martin Hogenkamp het duet Non, no Turridu.

Gevarieerd
Classic WM bracht Viva L'Opera twee keer in november in de Oude Calixtuskerk te Groenlo - beide concerten uitverkocht. Solist tenor Martin had hiervoor speciaal nog weer zanglessen genomen. Hij heeft gemerkt, dat dit duet veel los heeft gemaakt bij het publiek en ook onder de eigen leden. “Het duet werd in scene gezet en dit heeft een hele andere impact dan wanneer het statisch wordt gezongen.” Hij vindt het programma heel gevarieerd. “De uitvoering bevat vele nieuwe regieaccenten, die als verrassend worden ervaren. Men zingt en speelt niet alleen op het podium, maar ook in de zaal. Dat geeft meer “reuring”. We zijn uit de comfortzone getreden.”

Extra dimensie
De dirigent is verheugd over het feit, dat Classic WM over prachtige solisten beschikt. Bekende aria’s als Ah! Si ben mio van Martin, begeleid door pianist Evert-Jan de Groot en organist Wim Ruessink, La vergine degli angeli door Rachel Westerveld, Wenn der Freude Tränen Fliessen (Henk van Duinen) en In Uomini, In Soldati (door gast- en oudsolist Marijke ten Kate), de duetten en ensembles vormen een mooie afwisseling tussen de koren. “De licht- en geluideffecten van A60 Audio Producties uit Didam voegen nog een extra dimensie toe”, aldus Emile. “Werken met zoveel schitterende disciplines binnen één vereniging is uitdagend en enerverend.” Johan Kersjes uit Lichtenvoorde doet de regie.
Het concert in Varsseveld begint om 20.00 uur. Meer info classicwm.nl

Meer berichten