Tiedo Boer rijdt met navigator Jeroen Dusseldorp voorop en ondersteunt 'thuis in Lichtenvoorde de organisatie.
Tiedo Boer rijdt met navigator Jeroen Dusseldorp voorop en ondersteunt 'thuis in Lichtenvoorde de organisatie. (Foto: Eveline Zuurbier)

Rally naar 'het einde van de wereld'

Deze week doen 19 equipes mee aan de Expeditie Noordkaap, een autorally naar het bovenste punt op de geografische kaart in Scandinavië. Duizenden kilometers leggen ze af en het rijden in de sneeuw en bevroren meren begint een honderd kilometer boven Stockholm.

LICHTENVOORDE - Is het autosport, een vakantie of heeft de Expeditie Noordkaap van beide iets weg? Jorg Ebbers, mede-organisator rijdt voor de derde keer mee en heeft daarvoor aan soortgelijke rally's meegedaan. Dat doet hij samen met Mark Plaggenburg. Een camaraman reist met hun mee.

"Het is een avontuur dat je ondergaat waarbij uithoudingsvermogen het sportieve karakter van dit evenement is. De uitdaging zit in het spel. We krijgen coördinaten door en de route ernaar toe maakt niet uit. Of je nu in Duitsland de boot neemt of via Denemarken de brug naar Zweden omhoog rijdt, als je maar voor een bepaald tijdstip bij een plaats arriveert. Te hard rijden levert strafpunten op. Het navigatiesysteem signaleert dat. In Lichtenvoorde gaan op de controlepost de alarmbellen af. De bedoeling is zo weinig mogelijk stoppen en tanken. Maar het is vooral prachtig om te rijden in de sneeuw. Heel veel sneeuw. Je hebt een dag nodig om aan de gladheid te wennen. Het is vooral de kameraadschap die je onderweg met elkaar hebt. Die is groter dan het sportieve karakter van de expeditie."

Ebbers en Plaggenburg rijden met drie navigatiesystemen en nemen daarvan het gemiddelde leggen ze uit. Uit dat gemiddelde komt de beste en de snelst begaanbare route is hun ervaring. Ze hebben in het verleden wel eens bij fjord gestaan en toen was de boot uit de vaart. "Het ultieme doel is om 11 uur, wanneer het licht is, op de Noordkaap te staan. Dat is prachtig: alsof je aan het einde van de wereld staat en een stap verder van de pannenkoek afglijdt."

Meer berichten