Foto: Lynn Plat

Gemeente Oost Gelre loopt voor met zonne-energie

Oost Gelre - Uit onderzoek van zonnepanelenleverancier Zonneplan blijkt dat er relatief veel zonnepanelen op de daken in de gemeente Oost Gelre liggen. Per inwoner is er op dit moment 0,7 zonnepaneel aanwezig. Hiermee staat de gemeente Oost Gelre op plek 53 van alle 380 gemeenten in Nederland. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat Oost Gelre ook een gemeente is met veel potentie voor zonne-energie.

Gemeente Oost Gelre zit boven het gemiddelde van Nederland, wat ligt op 0,45 zonnepaneel per inwoner. Ook vergeleken met gemeenten uit de provincie Gelderland presteert Oost Gelre boven gemiddeld. Er is wel veel ruimte voor verbetering. Neerijnen, de koploper uit de provincie, heeft namelijk 1,06 zonnepaneel per inwoner en neemt hiermee plek 22 van Nederland in.

Plannen voor Oost Gelre
De gemeente Oost Gelre heeft het plan meer zonne-energie op te wekken. De gemeenteraad van Oost Gelre heeft voor een duurzaamheidslening ruim €1.000.000 beschikbaar gesteld. De lening die wordt verstrekt bedraagt minimaal € 2.500,- en maximaal € 15.000,-. De looptijd van de lening bedraagt maximaal 15 jaar. Bij een lening lager dan € 7.500,- bedraagt de looptijd maximaal 10 jaar. De duurzaamheidslening heeft een eigen rentetarief van 1,6 %.

Onderzoek en potentie
Zonneplan heeft de daken van koopwoningen voor zonnepanelen in gemeente Oost Gelre onderzocht. De ongeschikte woningen; met een rieten dak, teveel schaduw, een rijksmonument of flats zijn niet meegenomen. De conclusie is dat 6.412 koopwoningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Van het aantal geschikte adressen hebben 1.037 locaties een zonnepaneleninstallatie.

Meer berichten