Leerlingen van groep 4, 7 en 8 hebben 25 nestkastjes gemaakt voor het (f)luisterpad om de Jozefschool.
Leerlingen van groep 4, 7 en 8 hebben 25 nestkastjes gemaakt voor het (f)luisterpad om de Jozefschool. (Foto: Eveline Zuurbier)

Schoolroute straks fleurig (f)luisterpad

Rondom de St. Jozefschool ligt een fiets- en wandelpad dat doorgaat als een veilige schoolroute. Dat pad lag er de laatste periode erg verwaarloosd bij. Gemeente Oost Gelre, leerlingen van de Jozefschool en enkele buurtbewoners slaan nu de handen ineen. Op de laatste dag van januari onthulde wethouder Vincent van Uem het eerste nestkastje dat door drie leerlingen, een uit groep 4, groep 7 en 8 is gemaakt. De rest van de 25 zullen binnenkort worden opgehangen.

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - Ouders van de leerlingen kennen het fietspad om de school wel. In de zomer is het groen omheind en kinderen spelen er verstoppertje en er waren ook boomhutten. Er fietsen 's morgens en 's middags veel leerlingen over het pad. Ook de leerlingen van de Jorisschool een eindje verderop.

De laatste tijd zag het pad tussen de Varsseveldseweg en de Delstraat-Schatbergstraat er rommelig uit. "Het was niet goed onderhouden en er heerste een wat onveilig gevoel", legt Leonie Heutinck van de gemeente Oost Gelre. "Het idee is: we versterken de groene en natuurlijke uitstraling van het pad. Zo ontstaat een (F)luisterpad, met het motto ('F)luisteren in en naar de natuur in de muziekbuurt'.

Meedenken
Wethouder van Uem: "We hebben de buurt gevraagd welke ideeën zij hebben en om met ons mee te denken, want zij weten het beste wat ze willen in hun buurt. De school had in januari het thema vogels en zo ontstaat zoiets spontaan en met een fantastische uitkomst."

Voor de opknapbeurt benaderde Heutinck de school en de buurt. Samen hebben ze gekeken naar mogelijkheden. De school en de leerlingen waren enthousiast en de lessen werden in de afgelopen maand op natuur en vogels ingericht.

Vogeltelling
Vorige week deed de school mee aan de landelijke vogeltelling. Leerlingen maakten vogelvoer en zelf ook de nestkastjes. Dat laatste was voorbestemd voor groep 4, 7 en 8. "Leerlingen van groep 8 bouwden samen met hun medeleerlingen uit groep 4. Zij bedachten een plan en gaven het schilderwerk ook een glanzende laag lak mee. Groep 7 hielp mee bij het timmeren" vertelt juf Anita Bomers. Ook een groepje buurtbewoners die samen een werkgroep vormde, verleende hand en spandiensten.

Nestkastjes
Juf Anita: "We hebben nestkastjes met verschillende vliegopeningen gemaakt. De nestkastjes zullen ook met voldoende ruimte tussen elkaar worden opgehangen. Dit laatste is een karwei voor de gemeente." Als alle vrolijk geschilderde nestkastje zijn opgehangen, ontstaat er in het aanstaande voorjaar een mooi fluisterpad.

Meer berichten