De overheidsdiensten leggen de toetsing van de ontwerpvergunning van de megavergister in Groenlo uit. (Foto: Marcel Houwer
De overheidsdiensten leggen de toetsing van de ontwerpvergunning van de megavergister in Groenlo uit. (Foto: Marcel Houwer

'Audiëntie megavergister ' wekt meer wantrouwen

Het had een avond moeten worden waarin begrip en vertrouwen werd gekweekt voor de bouw van een megagrote biovergister op het regionale bedrijventerrein De Laarberg. Daar het Duitse mestbedrijf RMS en diens vertegenwoordiger in Nederland Van Westereenen schitterden in het zwijgen, hebben de inwoners van Groenlo nog minder vertrouwen gekregen in het project.

GROENLO - De avond was georganiseerd door de overheidsdiensten voor gemeenten en de provincie ODA en ODRN (de omgevingsdiensten) die de aanvraag voor de vergunning voor de bouw van de mestinstallaties toetsen. RMS hoorde daarom niet in het programma thuis om de vragen te beantwoorden. Vertegenwoordigers van mestbedrijf waren wel aanwezig, maar waren die avond niet van plan hun ontwerp voor de vergunning toe te lichten. Niet op vraag van deze krant en ook niet op die van een volle zaal bij De Mattelier die voor gevuld was met agrariërs en bezorgde burgers.
"In de voorstelling toen het bestemmingsplan door de gemeenteraad werd goedgekeurd zag alles er veel en veel kleiner uit. Met een tractor ervoor, het zag er leuker uit. Daarna bleef het twee jaar stil. Van Westreenen heeft de omvang bewust stil gehouden. Een filmpje op internet dat ik gezien heb toont dat aan. In deze voorstelling voel ik me bekocht", reageert Wilma van der Donk.
Een dergelijke grote mestfabriek is er in Europa nog niet gebouwd. De fabriek kan jaarlijks 450.000 ton vloeibare mest en 150.000 ton vaste mest (bermmaaisel en biomassa als mais) worden verwerkt tot biogas en mestkorrels die volgens de mestwet-
geving wel geëxporteerd mogen worden. Boeren uit de omgeving hebben de fabriek voor de verwerking van mest hard nodig. Zij mogen vanwege milieuregels de mest niet onbeperkt over het land verspreiden. De sfeer van de informatie-avond had alles weg van een audiëntie. De antwoorden van de medewerkers van de ODA en ODRN die spraken in termen van aannames met een theoretische onderbouwing braken eerder het vertrouwen af dan dat het deed groeien. Er is gekeken naar de geurhinder, de veiligheidsrisico's en de impact op het milieu. Die zijn beperkt en de aanvrager voldoet ruimschoots aan de toetsingsregels, aldus ODA en de ODRN. "Kijkend naar de toxiciteit en het brandgevaar wordt daar ruimschoots aan voldaan."

In de naastgelegen zaal beraadden tegenstanders acties om de komst van de megamestvergister tegen te houden. De acties worden gezamenlijk opgepakt met de bedoeling de traject van vergunningen te vertragen waarmee RMS financieel wordt uitgekleed. Het is nog niet te laat, laat de actiegroep die strijdt tegen de komst van de megavergister in Groenlo weten. 

Eveline Zuurbier
Meer berichten