Foto: Derk Huizinga

Terug naar de basis in vier seizoenen

‘Terug naar de basis’ is een workshop om mensen weer tot rust te laten komen en de alledaagse hectiek te doorbreken. Het bestaat uit vier dagen, verspreid over de vier seizoenen. Werken in een moestuin en een ritme van inspanning en rust vormen de rode draad. Elk seizoen heeft een eigen functie in het programma:

Voorjaar: zaaien
Zomer: oogsten en opnieuw zaaien
Herfst: opnieuw oogsten en conserveren
Winter: rusten, bezinnen en genieten

Door deze opbouw ervaar je hoe seizoenen een bepaald ritme van activiteit en rust hebben. Aan de hand daarvan kun je je eigen activiteiten beter leren opbouwen en weer afbouwen, inspanningen afwisselen met rustperiodes. Zoals je ziet hoe dingen groeien totdat ze oogstrijp zijn, zo kunnen er ook bij jezelf vaardigheden en inzichten groeien waarmee je positieve veranderingen kunt ‘oogsten’.

Een beweging op gang brengen
Doel is een beweging op gang brengen om de 24 uurs informatiestroom te doorbreken, terug te gaan naar natuurlijke ritmes van rust en beweging, weer controle te krijgen over je eigen voeding en daarmee een gezondere manier van leven te stimuleren.

Laagdrempeligheid
Met aarde bezig zijn brengt je in contact met natuurlijke ritmes van activiteit en rust. Door te zaaien, planten, oogsten en conserveren ben je bezig met een primaire behoefte, namelijk je eigen voedselvoorziening. Door in de tuin te werken heb je beweging en hoef je je niet af te peigeren op een sportschool. Door te wandelen beweeg je ook op een natuurlijke manier die rustgevend is. Door wandelen maakt het lichaam bovendien een stof aan waardoor je dingen positiever ziet. En door van de zelf gezaaide groente een maaltijd te bereiden, eet je per definitie gezond. Allemaal simpele bezigheden die iedereen kan verrichten. Daarmee kun je weer meer in contact komen met jezelf. Bovendien bieden de activiteiten handvatten om je dagelijkse leefgewoontes bij te stellen.

Oase van rust
De workshop vindt plaats in de ‘moesgaard’ van Landgoed Verwolde bij Laren (Gld), een oase van rust en eenvoud. Er is plaats voor maximaal 8 deelnemers.

Begeleiding
Derk Huizinga begeleidt de activiteiten. Hij maakt zich in toenemende mate zorgen over de moderne manier van leven die leidt tot stress klachten, obesitas en burn out, zelfs al bij jongeren. Voor hem zijn rustmomenten een absolute noodzaak. Daardoor kan hij bewust blijven kiezen en tevreden zijn met relatief weinig dingen. Natuurlijke ritmes zijn voor hem een onmisbare basis om goed te blijven functioneren. Om zowel geestelijk als lichamelijk gezond te blijven. Daar wil hij graag iets van uitdragen aan anderen.

‘Terug naar de basis’ is voor iedereen die verandering wil brengen in zijn of haar leefpatronen. Voor mensen van alle leeftijden, ook voor jonge mensen!

Meer informatie, data en aanmelden bij Moesgaard Verwolde, Jonker Emile Laan 5, Laren (Gld)
Data: 28 april / 30 juni / 18 augustus / 17 november
Kosten: € 75,00 per dag, inclusief koffie, thee, lunch, warme maaltijd, planten, zaden en gereedschap.
Meer informatie en aanmelden via dehuizinga@hetnet.nl.

Meer berichten