Het beginnersset voor het breien van de Grolse Wanten.
Het beginnersset voor het breien van de Grolse Wanten. (Foto: Eveline Zuurbier)

Permanente expo Grolse Wanten in najaar te zien in Stadsboerderij

Alle breisels en patronen van de zogenaamde Grolse Wanten zijn vanaf dit najaar te zien in de Stadsboerderij. Een film gaat inzichten geven in deze lange breitraditie met foto's als bewijs voor tal van kledingstukken, gebruiksartikelen en gadgets van dit beroemde breipatroon.

GROENLO - Sinds september 2017 prijkt het Grolse Wanten breien op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Om hier op te komen is een lange procedure aan vooraf gegaan waar je onder andere een compleet zorgplan moet maken om de aangedragen traditie te borgen waaronder een permanente expositie.

Inmiddels heeft de Sociëteit Grolse Wanten hiervoor een burgerinitiatief ingediend bij de gemeente Oost Gelre voor het project Stad Groenlo. Ook doet men binnenkort mee met de actie Hart voor de Achterhoek van de Rabobank Noord-en Oost Achterhoek en er is een bijdrage gevraagd aan het Prins Bernard Cultuurfonds. Maar schrijft de sociëteit de Groenlose industrie aan voor de actie 'Voor wat hoort wat'. Voor elke bijdrage vanaf een bepaald bedrag ontvangt de sponsor een paar Grolse wanten.

Mooie plek
In de Stadsboerderij aan de Notenboomstraat is een zeer mooie plek gevonden voor de permanente expositie en wel op de eerste verdieping. De expositie wordt op een interessante en dynamische wijze 'gebracht' en is voor meer dan alleen toeristen ingericht. De bekende kunstschilder en oud Grollenaar Ger-Jan Voerman draagt bij aan een extra cachet door een heel bijzondere 'Grolse wanten stilleven' te maken. De Senioren Handwerkclub is nauw betrokken bij de expositie. Maar eerst moet de financiële basis in orde zijn. Vandaar de actie 'Voor wat hoort wat'. Bijzonder aan de permanente expositie is dat er een soort digitale beeldbank komt met alle producten die er op dit moment zijn van Grolse wanten en alles dat met het Grolse wanten motief te maken heeft. Dit willen we allemaal gaan catalogiseren en fotograferen. Meerdere paspoppen in een complete Grolse wanten outfit maken de bezoekers verder nieuwsgierig.

De bedoeling is jaarlijks de 'Week van de Grolse want' te houden. Dit vormt het startsein voor de winterperiode. Diverse workshops, de aankleding in de Grolse-wanten-stijl, inpakpapier en vlaggenlijnen in deze stijl dragen bij aan de bekendheid van dit Grolse product. In het najaar van 2018 hopen we alles gerealiseerd te hebben.

Meer berichten