Wethouder Vincent van Uem deed actief mee met het beschilderen van de Vragendertunnel. (Foto: Evline Zuurbier)
Wethouder Vincent van Uem deed actief mee met het beschilderen van de Vragendertunnel. (Foto: Evline Zuurbier) (Foto: Eveline Zuurbier)

Vragendertunnel staat opnieuw 'vol water'

De fietstunnel wordt de komende weken voorzien van de wereld onder water met vissen, koralen, zeesterren en -paardjes. Wie er doorheen fietst duikt eventjes onder water. Dat is nu een stuk leuker dan in augustus 2010 toen de fietstunnel door immens noodweer onder water was gelopen. Toen werd er in gezwommen.

LICHTENVOORDE - De buren vinden het prachtig wat er in de afgelopen week in de Vragender fietstunnel al tot stand is gekomen. De grauwheid van beton en ingewaaid blad, het ongemakkelijke gevoel is weggenomen door een panorama onder de zeespiegel. In de afgelopen week is door kunstenares Judith Woordes en een paar vrijwilligers uit Vragender de blauwe basis opgebracht. Eenmaal bezig groeide dat aantal tot zo'n tachtig volwassenen en kinderen die wilden helpen. Maandag namen leerlingen van de Antoniusschool uit Vragender de klus om vissen, zeesterren en zeepaardjes op de muren van de fietstunnel te sjabloneren. Wethouder Vincent van Uem kwam een kijkje nemen.

Judith: "Normaal ben ik mijn eentje aan het werk, maar nu dienen mensen zich gewoon aan. Ik had een mevrouw voorgedaan hoe ze de watergolven op de betonrand kon aanbrengen. Ze deed het beter dan ik en ga haar terugbellen om de rand af te maken. Afgelopen weekend kwam een familie langsfietsen en zij stapten af om later terug te keren om mee te helpen. Iedereen wordt er vrolijk van."
Woordes heeft ook het tafereel met Mariakapelletje op de vlinderbrug geschilderd, dat symbool staat voor de toeristische fietsroute die daar overheen loopt. Het kunstwerk op de wanden van de fietstunnel refereert aan 2010, toen Lichtenvoorde na nachtelijke regenval te maken kreeg met wateroverlast dat van het hoger liggende Winterswijkse plateau het dorp instroomde. "We nog twee tot drie weken bezig om het panorama van details als koraalriffen en groter leven te voorzien."

Deltaplan
In mei moet het onderwater panorama klaar zijn. Dan zal het onderdeel vormen van 'de opening' van de gerealiseerde deltawerken rondom Lichtenvoorde. Aan de andere kant van de fietstunnel zijn daarvoor de graafwerkzaamheden nog in volle gang. Daar moet straks een bekken het regenwater opvangen als er een stortvloed het water weer in de richting van Lichtenvoorde stroomt. Via een bypass wordt het water om Lichtenvoorde geleid.

Het vrolijk gekleurde kunstwerk markeert 2010, toen Lichtenvoorde te maken kreeg met wateroverlast in de grootte van dat het ééns in de duizend jaar voorkomt. Het was tegelijkertijd het moment dat gemeente Oost Gelre en het waterschap deden beseffen dat er actie moest worden ondernomen. Inwoners waren zich ook in een klap bewust dat behalve de wereld ook hun eigen woonplaats met klimaatveranderingen te maken heeft, vertellen wethouder Vincent van Uem en relatiemanager Vincent Lette van de gemeente. De nattigheid in Lichtenvoorde tegenover de droogte in Vragender.

De creatieve uitbeelding in de tunnel wordt ook met die bewustwording opgefleurd. "We gaan iets leuks doen met de Lichtenvoordse kei en de molen van Vragender", laat Judith Woordes weten. De betrokken kunstenares is door de gemeente Oost Gelre gevraagd. Ze heeft een aantal mensen uit Vragender gevraagd mee te helpen aan het project.

Meer berichten