Daan de Leeuw leraar vershout bij The Green Circle
Daan de Leeuw leraar vershout bij The Green Circle (Foto: xxx)

Het Festival der Ambachten; workshops, demonstraties en lezingen

Het ambacht is de laatste tijd steeds meer in het nieuws. Dit wordt ingegeven door een tekort aan vakmensen en het verdwijnen van oude kennis en vaardigheden. Ambachten hebben altijd volop deel uitgemaakt van de samenleving. Ze hebben voldaan aan de behoeften van de maatschappij. Het is aan ambachtslieden om een antwoord te geven op de vraag wat hun vaardigheden kunnen betekenen in het licht van de eisen en wensen van de huidige maatschappij.

Vanuit die gedachte heeft Daan de Leeuw vier jaar geleden The Green Circle opgericht. The Green Circle is een groep toonaangevende ambachtslieden uit Nederland die op het prachtige landgoed van de Zonnebloem in Winterswijk-Brinkheurne workshops aanbieden. Het zijn natuurworkshops waarbij de deelnemer niet alleen bepaalde technieken leert maar ook zoveel mogelijk het maakprocess ervaart. De verwerking van ruwe grondstoffen uit de natuur tot eindproduct vraagt om kennis van materiaal, fysieke coördinatie, doorzettingsvermogen en vakmanschap. Dit zijn eigenschappen die in iedere maatschappij goed van pas komen. Op dit moment zijn er 7 verschillende diciplines aanwezeg nl. vers houtbewerking, smeden, keramiek, vilten, manden vlechten, leerbewerking en beeldhouwen in steen en hout.

Door jarenlange toewijding en ervaring in hun vak hebben de workshopleiders van The Green Circle een bijzondere verbondenheid gekregen met het materiaal waarmee ze werken, en daardoor ook met de natuur en zichzelf. De meeste onder hen beoefenen hun vak dagelijks en laten zien dat hun Ambacht ook in deze moderne tijd heel goed past. De oude kennis wordt omgezet in hedendaagse en zelf kunstzinnige producten. Die kennis willen ze graag delen met belangstellenden, ongeacht of dit beginners zijn of collega’s in het vak. Door vanuit ruwe grondstoffen een eigen ontwerp tot resultaat te brengen leer je jezelf op een andere manier kennen en ontwikkelen. Energie en creativiteit worden aangewakkerd en je krijgt meer oog voor de mooie materialen die de natuur te bieden heeft.

Het Landgoed de Zonnebloem is hiervoor uitermate geschikt. Met medewerking van de Fam. Te Voortwis heeft Daan de Leeuw de laatste jaren dit stuk grond omgetoverd in een unieke setting. Op het terrein staan verschillende werkplaatsen die worden gebruikt als onderkomen voor de workshops. Deze zijn gebouwd uit verschillende natuurlijke materialen zoals, houten palen, gras daken, glas en steen. Tussen grasvelden, boompartijen en meertjes staat ook een schitterende veldkeuken dat dienst doet alsopenlucht restaurant met vuurplek. Daarnaast is er een mini camping en een labyrint op het terrein. Aan het eind van dit 25 hec grote natuurterrein bevindt zich een stuk bos en loopt de beek de Slinge erlangs.

 Hét Festival der Ambachten

Op zaterdag 28 april houdt The Green Circle Hét Festival der Ambachten. Op deze dag zal het bruisen van de activiteiten. Je kan workshops volgen en kiezen uit maar liefst 7 verschillende disciplines. Er worden demonstraties en lezingen gegeven, er zijn tal van kramen die de bezoeker kennis laten maken met het Ambacht van NU zoals vilt, sieraden, gereedschap, en het magazine Metier. De Craft Coucil Nederland en beeldhouwer Jan-Carel Koster zullen een lezing verzorgen. Bezoekers kunnen ook hun oude gereedschap meenemen om zelf te leren slijpen of het voor een paar euro te laten slijpen. Kinderen kunnen ook een springtouwtje maken bij touwslagerij Erik van Sark of een spijker smeden. Er zijn demonstraties klompen maken, vis leer, vlechten, gereedschappen maken en nog veel meer. Onze oerkok gaat lekker aan de slag voor een heerlijke soep en warme maaltijd, allemaal uit biologische producten en gekookt op houtvuren.

Kijk voor meer informatie over Hét Festival der Ambachten op thegreencircle.nl Tijd 11.00-18.00 uur. Entree € 5,00 kinderen onder 12 jaar gratis. (geen pin aanwezig)

Meer berichten