Ria Tuenter.
Ria Tuenter. (Gerard Muhlradt Fotografie)

Ria Tuenter vertelt hoe het is om je moeder kwijt te raken aan dementie

Ria Tuenter, schrijfster van twee boeken over haar dementerende moeder, is op donderdagavond 19 april te gast in de Bibliotheek Lichtenvoorde (Dijkstraat 2a). De lezing begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk.

Lichtenvoorde - Het landelijke thema 'Lees met andermans ogen' laat u zien hoe het is om met andermans ogen naar de wereld te kijken. Lezen is kijken met andermans ogen. De boeken van de Achterhoekse schrijfster Ria Tuenter laten u zeker met andermans ogen kijken.ü

De boeken van Tuenter vertellen hoe het is om je moeder kwijt te raken aan dementie. "Mensen met dementie zijn niet gek, ze leven alleen in een andere wereld dan de onze." Door in haar eerste boek 'Mam raakt kwijt' openhartig te schrijven over de omgang met haar moeder die aan dementie lijdt, merkte Ria hoeveel dit losmaakt bij de lezers van haar verhalen. De opvolger 'Kusje voor Popje' is in maart 2018 verschenen. Beide boeken zijn te leen bij de Bibliotheek Oost-Achterhoek.

Popje
In 'Kusje voor Popje' geeft Ria Tuenter een inkijkje in de leefwereld van haar moeder die troost en liefde vindt bij een antroposofische pop. Een nieuwe naam onthouden lukt niet meer, daarom heet de pop gewoon 'Popje'. "Mijn moeder raakte steeds van alles kwijt, van leesbrillen tot aan haar dure gehoorapparaat, maar Popje nooit. Popje was altijd bij haar en bleef bij haar. Ook tijdens haar (korte) ziekbed en na haar overlijden in februari 2017."

Vergeet ze niet
Als belangrijkste motivatie voor het schrijven van dit boek zegt Ria Tuenter dat ze enerzijds een taboe probeert te doorbreken. "Als een dierbaar iemand door dementie troost vindt bij een knuffel of een pop, schaam je daar dan niet voor." Anderzijds vindt ze het belangrijk dat er aandacht is voor mensen met dementie. "Hoewel het soms moeilijk is om een gesprek met hen te voeren, blijf eenzame ouderen met dementie alsjeblieft bezoeken. Klets wat, bekijk samen foto's of houd gewoon hun hand vast, maar vergeet ze niet! Dat doen zij wel."

Lezing

Donderdagavond 19 april is Ria Tuenter samen met haar eindredacteur Joyce de Schepper aanwezig om te vertellen over beide boeken. Aanmelden is mogelijk op www.oostachterhoek.nl of in één van de vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek.

Meer berichten