Nijmegen 21 september 2014
Nijmegen 21 september 2014 (Foto: Eveline Zuurbier)

Bevrijdingsvuur verbindt; nu ook inhoudelijk aandacht voor 5 mei viering

Het 4 en 5 mei Comité Lichtenvoorde geeft dit jaar - naast het houden van een waardige, bijzonder respectvolle herdenking - ook inwoners gelegenheid de bevrijding te vieren. Vrijheid en ook vrede worden steeds kostbaarder in een wereld, waar mensen meer en meer tegenover elkaar komen te staan. Het 4 en 5 mei Comité geeft hier inhoudelijke invulling aan. De herdenking is zowel in de St. Bonifatiuskerk, bij het monument aan de Dijkstraat als op de Algemene Begraafplaats aan de Vragenderweg. Aanvang is om 19.00 uur in de Bonifatiuskerk.

Op 5 mei start het programma met de Bevrijdingsvuurestafette. De Lopersgroep '90 uit Lichtenvoorde, de Lopersvereniging Groenlo en de Gemeente Oost Gelre brengen voor het eerst het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar alle acht kernen van Oost Gelre. Een speciaal evenement, dat mensen met elkaar zal verbinden. Het wordt een indrukwekkend festival met deelname van sporters, muzikanten, vrijwilligers en verenigingen uit heel Oost Gelre.

'Verzet als voorbeeld'
Verschillende plaatsen in Oost Gelre doen mee aan de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. In Lichtenvoorde, Groenlo, Mariënvelde en Vragender worden de oorlogsslachtoffers herdacht. In Mariënvelde is op vrijdagavond 4 mei om 19.30 uur de 73e Dodenherdenking in de O.L. Vrouw van Lourdeskerk gehouden.

Het thema van de viering is 'Geef vrijheid door!' met als jaarthema 'Verzet als voorbeeld' dat het nationale thema is. Rond 19.50 begint een stille tocht waarin kinderen bloemen en lichten meedragen. Op het kerkhof volgt een krans/bloemlegging bij de pilotengraven.

Groenlo besteedt op de volgende wijze aandacht aan de Dodenherdenking: Van 19.45 uur tot 30 seconden vóór 20.00 uur luiden de klokken van de Groenlose kerken. Iedereen wordt verzocht om vanaf 20.00 uur 2 minuten stilte in acht te nemen.

's Avonds om 19.15 uur worden alle slachtoffers van oorlogsgeweld waar ook ter wereld in een herdenkingsbijeenkomst in S.C.C. De Mattelier herdacht. Medewerking verlenen o.a. Muziekvereniging Groenlo, Zanggroep Colorful, leerlingen van basisschool St. Willibrordus en leden van Scouting Groenlo. De zaal is open vanaf 18.45 uur. Aansluitend aan de bijeenkomst vindt een stille tocht plaats naar het herdenkingsmonument in de pastorietuin van de r.k. Calixtuskerk en het herdenkingsmonument aan de Lichtenvoordseweg/Winterswijkseweg voor een herdenkingsceremonie.

Bevrijdingsdag

De Bevrijdingsvuurestafette gaat door alle plaatsen in Oost Gelre. Het vuur wordt in elke plaats ontstoken. Het programma ziet er als volgt uit:

09.45 uur Start ceremonie OLV van Lourdeskerk Mariënvelde
10.50 uur Doorkomst in Harreveld langs de kerk
11.15 uur Start ceremonie Werenfriduskerk Zieuwent
12.15 uur Doorkomst in Lievelde langs de kerk.
12.40 uur Start ceremonie SCC de Mattelier in Groenlo
13.30 uur Doorkomst in Zwolle Meddosestraat
14.15 uur Doorkomst in Vragender langs de kerk
14.45 uur Intocht o.l.v. de Rainbowband Ds. van Krevelenstraat/Varsseveldseweg
14.45 uur Op de Markt begint het Bevrijdingsorkest Oost Gelre te spelen
10.00 en 12.00 uur Start fietstocht 25 of 55 km vanaf de Markt in Lichtenvoorde
Op 4, 5 en 6 mei Expositie Vereniging voor Oudheidkunde in winkelpand Molendijk 3.

(Foto: archief Eveline Zuurbier)

Meer berichten