Burgemeester Bronsvoort en gemeentesecretaris Nekkers leggen een bloemenkrans bij het oorlogsmonument aan de Dijkstraat.
Burgemeester Bronsvoort en gemeentesecretaris Nekkers leggen een bloemenkrans bij het oorlogsmonument aan de Dijkstraat. (Foto: Eveline Zuurbier)

In elk dorp warm onthaal voor bevrijdingsvuur

Het is bijna 'Nederlands' geworden om elk jaar een twistpunt te maken over wat je herdenkt en viert op 4 en 5 mei. Burgemeester Annette Bronsvoort sloeg in haar toespraak bij de 4 mei-herdenking in het levensverhaal van verzetsvrouw Mia Lelivelt een brug van de Tweede Wereldoorlog naar de wereld van nu. "Mevrouw Lelivelt vertelde me: 'Niemand zit om oorlog verlegen, maar kijk om je heen. Doe wat, bied hulp en kom in actie'.

(Door Eveline Zuurbier)

Lichtenvoorde - Dat was het antwoord op waarom Mia Lelivelt betrokken was geworden bij wapendroppings en de hele familie risico's nam om tientallen onderduikers onderdak te bieden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar vader werd opgepakt en door de Duitse bezetters om het leven gebracht. Zeker nu de generatie die de Tweede Wereldoorlog nog meemaakte, uitsterft, is de stille oproep van burgemeester Bronsvoort en Mia Lelivelt een manier om in verzet te komen daar waar de vrijheid in het geding is en oorlogsslachtoffers te herdenken.

Hecht dorpsgevoel
In Lichtenvoorde was het net als elders in het land om klokslag 20.00 uur twee minuten stil met het verschil dat er bijzonder veel jeugd aanwezig was. Dat gaf een hecht dorpsgevoel dat werd versterkt omdat voor het eerst op 5 mei Bevrijdingsdag in Oost Gelre werd gevierd. 65 lopers van Lopersgroep'90 uit Lichtenvoorde en Lopersvereniging Groenlo brachten in een estafetteloop het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar alle kernen in Oost Gelre. In elk dorp kregen ze een warm onthaal en werd het bevrijdingsvuur ontstoken.

Bevrijdingsorkest
Een speciaal samengesteld Bevrijdingsorkest met muzikanten uit de hele gemeente reisde met de lopers mee om bij de ceremonies muziek uit de oorlogsjaren en het Nederlandse volkslied te spelen. In Lichtenvoorde was het eindpunt. Met de Rainbowband voorop, werden ze naar het centrum gebracht, waar burgemeester Annette Bronsvoort en Walter Leemreize van het comité het bevrijdingsvuur in ontvangst namen. Bij elk onthaal weer ontroering en waardering voor de prestatieloop die een gelijkenis is voor allen die 73 jaar geleden ons land strook voor strook bevrijdden van de bezetters.

Fietstocht
Voor de uitgezette fietstocht langs oorlogsmonumenten en -verhalen bij diverse plekken in het landschap, bleek de animo zeer groot. Volgens het programma was de starten tussen 10 en 12, maar de eerste fietsers meldden zich al om 9 uur. Broddy Wolterink: "Ik was er om 9 uur om de stand op te bouwen. Dat was maar goed ook." In het pand van voormalig schoenenzaak Te Brake was het drie dagen doorlopend druk met bezoekers die de pop-up expositie van Lichtenvoorde tijdens de oorlog kwamen bekijken.

Meer berichten