Gedeputeerde Scheffer proeft van de waterlinzen (klaargemaakte eendenkroos). Het is wennen, maar over twintig jaar weten we niet beter.
Gedeputeerde Scheffer proeft van de waterlinzen (klaargemaakte eendenkroos). Het is wennen, maar over twintig jaar weten we niet beter. (Foto: Eveline Zuurbier)

Zijn we werkelijk klaar voor 'flexitariën'?

Dat we aan de meelwormen en het eendenkroos moeten, weten we. Zeker als we weten dat in 2050 de wereldbevolking het aantal gaat bereiken van 10 miljard mensen die allemaal gevoed moeten worden. In het huidige systeem redden wij dat niet, redt onze vruchtbare bodem het ook niet en helemaal niet als we weten dat het grootste deel van het geproduceerde graan op gaat aan dieren. In het eiwitlab op de Laarberg komen de lusten en de lasten van ons voedsel- en klimaatprobleem boven. In Nederland zijn er 6 miljoen keukens. Zijn we werkelijk klaar voor 'flexitariën'?

(Door Eveline Zuurbier)

OOST GELRE - Flexitariën is dat het besef elke dag vlees op je bord de boel er niet beter op maakt en op zoek bent gegaan naar ander eiwitrijk voedsel. Om dan allemaal aan de soja te gaan is alles behalve een goed alternatief. In het eiwitlab, BIC (biobased innovatie center) kreeg ABC Kroos het voor elkaar om uien zo te ontleden dat het hoogwaardig verkregen eiwit in bitterballen kunt stoppen zonder de opdringerige uiengeur. De ui is geen gewenst afvalproduct in composthopen en ui in deze compleet nieuwe hoedanigheid voor te schotelen, is alles te verorberen. Zelfs het eendenkroos: als groene kaviaar 'waterlinzen genoemd', een delicatesse waarbij we onze vingers bij aflikken. De vraag die je zou kunnen stellen is om nieuw voedsel voor de smaak te blijven linken aan producten die milieu-biologisch onder vuur liggen. Andersom beïnvloedt als we allemaal aan de waterlinzen gaan het landschap in de Achterhoek en de provincie.

Biodiversiteit
Gelderland-gedeputeerde Michiel Scheffer sprak onlangs op een symposium bij BIC waar innovaties op het gebied van landbouw, voedselkwaliteit, gezondheid en milieu werden besproken met de sector en de opleidingen. Vanuit de provincie worden minder veeteelt, meer gewassen en biodiversiteit aangemoedigd. In samenwerking met de twee groene buurprovincies Flevoland en Overijssel zetten ze in op deze eiwittransitie. De grootste vraag die daar beantwoord moest worden of we allemaal toe zijn aan het eendenkroos. Eten is heel belangrijk voor mensen, het is een cultuur waarop de food- en agrarische sector aansluiting op moeten vinden.

Er wordt gewerkt aan nieuwe veel duurzamere eetculturen, maar het slagen ervan heeft alles te maken met acceptatie van nieuwe normen. En dat is moeilijk als we wat anders op ons bord krijgen, weet fooddesigner Katja Gruijters die ook deelnam aan het symposium. 'Met vleesvervangers blijf je de smaak van eten associeren met vlees. Om een omslag in de eetcultuur te maken, begin je bij een andere indeling van de supermarkt op de hoek. Geen vlees, zuivel en broodafdeling, maar een eiwit- en kleurenhoek.

Meer berichten