Uitleg over de herkomst van producten en aandacht voor nieuwe receptuur, kenmerkt de streekproductenmarkt.
Uitleg over de herkomst van producten en aandacht voor nieuwe receptuur, kenmerkt de streekproductenmarkt. (Foto: Eveline Zuurbier)

Alles kan op Achterhoekse Streekmarkt

De Achterhoekse Streekproductenmarkt staat op tweede pinksterdag weer hoog op menig agenda. De streekmarkt is bekend als een themamarkt met echte streekproducten die op een creatieve, eigenzinnige manier aan de man worden gebracht. Vernieuwing evenals beleving van alle rijkdommen die het platteland geeft, maken het verschil waardoor de Achterhoekse Streekproductenmarkt jaarlijks duizenden bezoekers trekt op het erf van de Kaasboerderij Weenink.

(door Eveline Zuurbier)

OOST GELRE - Elk jaar kent de Achterhoekse Streekproductenmarkt nieuwe verrassingen en telkens weer willen de familie Weenink en organisator Jan Bulten laten zien dat ambachtelijk werk niet stil staat. "Standhouders willen daarom heel graag op deze markt staan", licht Peter Weenink het jaarlijkse succes toe. "Vorig jaar zijn we begonnen insecten te laten proeven. Kok Jurgen Korthout had meerdere recepten waar de sprinkhaan heel goed smaakte en zal dat opnieuw gaan doen. Daarnaast laten we ook wilde gans proeven. In Nederland nog een vrij onbekend product, maar door de manier van klaarmaken zeker zo mals als biefstukpuntjes."

Op de streekmarkt staat ook Bakker Jos die in de oude bakoven boerenbrood bakt en Roelvink met de pillewegge. Ook is er aandacht voor de bloemen en het groen uit het boerenhof. Leden van Groei & Bloei maken er de mooiste decoraties van. Streekwijn, -pasta of de 'patato twister'. Behalve proeven en beleven kun je tekst en uitleg krijgen van de ambachtelijke 'fooddesigners'.

Eerste graskaas
Een hoogtepunt is het aansnijden van de eerste graskaas van deze bekende kaasboerderij. Bezoekers kunnen ook de omgekeerde koeiendans meemaken: dit is het binnenhalen van de koeien voor het melken en zullen zij gevoerd worden.

Nieuw is het kleine theater temidden van kalveren in de schoppe. Topgoochelaar Peter Eggink, PEERtof theater en de Grolse dichter Joop Koopmanschap treden in deze ambiance op. Verder kun je 'brommers kieken', oldtimers bewonderen en is er een roofvogelshow in de weide. "Elk jaar proberen we weer andere activiteiten aan te bieden."

Meer berichten