Perk- en vaste planten gekweekt in de Achterhoek werden ook grif verkocht.
Perk- en vaste planten gekweekt in de Achterhoek werden ook grif verkocht. (Foto: Eveline Zuurbier)

Over de koppen lopen op Achterhoekse Streekproductenmarkt

Om halftwee in de middag gaat het derde weidland open om de auto's te kunnen herbergen. De Achterhoekse Streekproductenmarkt op tweede pinksterdag is door het zomerse weer opnieuw een grote publiekstrekker. Voor iedereen is er wat te zien, te doen, te proeven en te beleven.

(door Eveline Zuurbier)

LIEVELDE - Op een mooie pinksterdag valt er heel veel te verwachten en dat bleek op het erf van Kaasboerderij Weenink. "Standhouders zijn tevreden. De bezoekers lopen in de drukte er niet langs, maar laten zich informeren en kopen iets." Mede-organisator Jan Bulten raakt niet uitverteld over de Achterhoekse Streekproductenmarkt. "We hebben dit jaar voor het eerst ook in Duitse kranten geadverteerd en zij zijn gekomen. Zij kennen dit soort markten niet. En ik moet zeggen: in Lievelde zelf ook niet iedereen. 't stelt toch weinig veur', kreeg ik te horen totdat ze vandaag kwamen. 'Zo druk?' en 'wist niet dat het zo'n grote markt was'." Volgens Bulten ligt het geheim van het succes in dat er op de markt voor iedereen wat te doen of te beleven valt. Standhouders informeren de bezoekers. "Vroeger had je als kind op een markt het al voor een half uur al gezien, maar nu is het andersom. Als ouders naar huis willen, zeggen de kinderen nu al?"

De toeloop van mensen bereikt rond halfdrie zijn hoogtepunt. Bij de stal van de kalveren waar een theater met honderd zitplaatsen is ingericht zijn de deuren voorlopig gesloten. Niemand kan er meer bij in. De stroopwafelbakker maakt met zijn super-Nederlandse megakoekfavoriet een hele act. Een moderne boerenvariëteit is de limoncello uit de stokerij onder de hooiberg op het erf van Kaasboerderij Weenink.

Wilde gans
Kok en docent Jurgen Korthout trekt nieuwsgierigen die 'wilde gans' proeven. Eenmaal gans op het presenteerblad had dit nieuwe gerecht in meerdere vormen de aandacht. "Vrijdag hebben jagers mij de ganzen geschoten en gebracht. Korthout snijdt gans in zijn gaarkeuken in malse stukjes biefstuk. Kenners zijn verrukt over de smaak. Ook serveert hij pulled gees, super gaar ganzenvlees dat gedurende 19 uur op 69 graden is gegaard. Het draadjesvlees gaat er in als koek. Korthout staat in nauw contact met jagers. Zij weten waar de enkelingen en de broedparen zitten. Zij zijn exact op de hoogte welke ganzen kunnen worden geschoten. De stukjes gans die Jurgen Korthout serveert komen uit Rijnwaarden, een streekeigen product.

Er waren meer regioproducten te proeven: bieren, wijnen, likeuren, dressings, kaassoorten, vruchtencocktails, geitenkaas, droge worstsoorten of jams. Je kon ook gezamenlijk een koe of een varken kopen, waarin je deelt bij de slacht.

Meer berichten