Schrijfster Corine Hartman signeert haar uitgekomen boek Groen licht in Doetinchem bij Raadgeep & Berrevoets.
Schrijfster Corine Hartman signeert haar uitgekomen boek Groen licht in Doetinchem bij Raadgeep & Berrevoets. (Foto: Eveline Zuurbier)

Regiothriller Groen Licht 'topboek' van Corine Hartman

Een heel boek ophangen aan een lang weekend Special Olympics zag ze in eerste instantie niet zitten, toen Corine Berkel van de stichting dat vorig jaar maart vroeg. Maar een telefoontje van haar redacteur met de vraag om een regiothriller te schrijven, veranderde dat. "Ik dacht één en één is drie en ben het verhaal gaan schrijven."

(door Eveline Zuurbier)

REGIO - Het boek Groen Licht van de Lichtenvoordse schrijfster Corine Hartman ligt sinds 15 mei in alle boekwinkels; een paar weken voordat dit sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in de Achterhoek van start gaat. Bij boekwinkel Raadgeep & Berrevoets stonden fans in een rij om het boek door de schrijfster te laten signeren. Kenners spreken van een parel die een literaire prijs (de Gouden Strop) en zelfs meer in de wacht gaat slepen. Volgens de Doetinchemse boekenzaak hebben de mensen op dit boek zitten te wachten. "Lezers kunnen zich identificeren met de Achterhoek. Je loopt met de hoofdpersoon mee door de Hamburgerstraat. Dat maakt het lezen van dit boek zo leuk. De schrijfster heeft zich verdiept in de regio." Haar uitgever hoopt dat regiothrillers in Nederland net zo populair worden als in Duitsland.

Moordmysterie
Boektitel Groen Licht, geeft aan dat het evenement tóch nog door kan gaan met een ontknoping in stadion De Vijverberg. De Special Olympics gaan daar op 8 juni van start. Inspecteur Suzan de Winter krijgt een moordmysterie voor haar kiezen in de doorgaans rustige Achterhoek. De eerste moord is in Paardensportcentrum Lichtenvoorde gepleegd; het slachtoffer woont op de Markt in Lichtenvoorde. De laatste dode is de burgemeester van Doetinchem die drijvend in zwembad Rozengaarde wordt aangetroffen. "Het is een vrouw", lacht Corine Hartman. "De werkelijke burgemeester Mark Boumans was opgelucht dat hij het niet was. Aan hem heb ik het eerste boek uitgereikt."

Achterhoek tot in de roots
De hoofdpersoon is de dochter van Nelleke de Winter uit de trilogie Schone kunsten, Tweede adem en Open einde waarmee Hartman tien jaar geleden haar schrijversdebuut maakte. Die boeken hebben ook regionale elementen, maar met het vervolg Groen Licht laat ze de Achterhoek tot in de roots zien. Ze kaart in het boek de ontgroening van de Achterhoek aan en draagt ook oplossingen aan. Zo komen de Feestfabriek, de Zwarte Cross en de stichting Pak An in het boek voor en hoe zij jonge mensen enthousiast houden voor de regio. Cultuur is herkenbaar in het gegeven dat Suzan de Winter en haar partner een gezamenlijke passie delen: motorracen. "Motorrijden is ook iets dat bij de de Achterhoeker hoort." De Winter is gestationeerd op het politiebureau in Doetinchem. Als lezer merk je dat Hartman de regio door en door kent.

Meer berichten