Royaal Spelen is door Pak An aangemoedigd in hun opzet. Ze maken techniek tot een verjaardagsfeest. Foto: Eveline Zurubier
Royaal Spelen is door Pak An aangemoedigd in hun opzet. Ze maken techniek tot een verjaardagsfeest. Foto: Eveline Zurubier (Foto: Eveline Zuurbier)

Wat 2 jaar 'Pak An' wél lukt: Achterhoek aan de man brengen

Wat de politiek en andere beleidsmakers jaren en veel geld kost, lijkt Pak An dit allemaal in een handomdraai wel te kunnen: de Achterhoek samensmeden en deze regio als toplocatie voor alles en iedereen aan de man brengen. Zaterdag pakte stichting 'Pak An' uit bij 'Uitspatting de Besselinkschans' op dit voormalige wijndomein. Iedereen die de Achterhoek een warm hart toedraagt was uitgenodigd.

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - Daar waar tot vorig jaar de druivenranken nog groeiden is deze plek omgetoverd tot een walhalla aan initiatieven die, toen ze bij stichting Pak An aanklopten, ineens wel van de grond kunnen komen. 'Anpakkers' worden de mensen van gehonoreerde initiatieven genoemd. Pak An wilde sinds haar oprichting in 2016 iedereen laten zien wat mensen voor de Achterhoek betekenen.
Stichting Pak An is opgericht door Grolsch en De Feestfabriek met als doel ideeën te ondersteunen die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek. 'Een aanvraag op 'n bierviltje die overtuigt is meer als voldoende', opperen aanjagers als Gijs Jolink en Johan Godschalk van de stichting.

Het evenement 'Pak An Pakt Uit' had zaterdag iets weg van een mix tussen een beurs en een verjaardagsfeest, maar zonder targets en dat ze door protocollen vervelend zijn.
Er spelen bandjes en er zijn lekkernijen uit de omgeving te krijgen. Beide vormen een presentatie apart, daarmee aangevend dat de maat van toetsing voor een plan voor de Achterhoek bij Pak An waardering en iets van wederkerigheid in zich heeft.

Het 'anpakken', de laagdrempeligheid door de kenmerkende Achterhoekse gemoedelijkheid vieren hier de successen. De Achterhoek cool maken door iets los te maken wat er al zit en dan vindt iedereen aansluiting. Het succes van Pak An is dat zij trots en waardering teruggeven aan de jonge generatie die met de regio verder wil. Het verschil is dat Pak An niet de krachten meet, maar bundelt. Bij meten verlies je het merendeel. Bij bundeling ontketent zich energie.

Bewondering
Veel bewondering oogst Bart van den Broek met zijn Steam Academy. Onder het mom van Royaal Spelen, een eigentijdse hobbyclub voor kinderen waar hij het oubollige imago heeft afgestoft. "Wij bieden kinderen techniek en wetenschap aan. Op school gaat alle aandacht naar taal en theorie, maar er zijn kinderen die graag met hun handen bezig zijn en handelen vanuit techniek. Daar is minder aandacht voor."

Van den Broek praat over trainingen geven op diverse niveaus. Hij heeft in Aalten een proefjeslab, biedt techniek en doet met kinderen aan robotica. Dat kan als naschoolse opvang of in de vorm van verjaardagsfeestje. "We willen toch niet dat kinderen eindigen met een tabletje op de zolder? We zien dat veel jongeren niet aan het werk komen omdat ze niet de goede opleiding hebben gehad. Techniek is nooit aangeboden op de manier dat het iets los maakt bij kinderen en hun ouders.

"Waarom hij er staat? "Omdat we het een en ander te danken hebben aan Pak An."
"Waarom hij er staat? "Omdat we het een en ander te danken hebben aan Pak An."

Meer berichten