Paul Bastiaanse uit Zundert tekent in Lichtenvoorde de oprichtingsakte voor de Corsokoepel.
Paul Bastiaanse uit Zundert tekent in Lichtenvoorde de oprichtingsakte voor de Corsokoepel. (Foto: André Doppen )

Corsocongres: 'Veel mensen weten niet dat je erfgoed bent'

Eveline Zuurbier

In Lichtenvoorde kwamen vertegenwoordigers van zestien grote bloemencorso's in Nederland, België en Duitsland voor een congres bijeen om de traditie ook internationaal op de wereldlijst van immaterieel erfgoed van de mensheid van Unesco erkend te krijgen. Naast het ambacht van molenaar zal dit voor Nederland het tweede immateriële erfgoed worden dat op die Unesco-lijst komt te staan. De gezamenlijke corso's hebben daarvoor de Corsokoepel opgericht. Alle Nederlandse corso's zijn daarin vertegenwoordigd.

LICHTENVOORDE - "Heel veel mensen weten niet dat je erfgoed bent. Corso's laten een hele geschiedenis en ontwikkeling zien van kunst en cultuur", zei erfgoed adviseur van KIEN Pieter van Rooij op het Corso Congres. Als mensen dat gaan zien zullen corso's ook anders gewaardeerd worden. "Hoe mensen van de buitenkant tegen corso's aankijken is niet in overeenstemming met wat je ziet." Dit terwijl bloemenkunst juist een cultuur is waar Nederland wereldwijd bekend is. Een Unesco-erkenning zal het algemene stoffige imago van corso's in eigen land afpoetsen.

Belangrijke stap
De oprichting van de Corsokoepel is een belangrijke stap. "Het doel is de onderlinge samenwerking bevorderen, de promotie van bloemencorso's en het werken aan de plaatsing van onze corso's op de werelderfgoedlijst voor cultureel erfgoed", zei Paul Bastiaanse uit Zundert die de oprichtingsakte als voorzitter van de Corsokoepel ondertekende. Jaarlijks zullen de corso's elkaar ontmoeten tijdens een congres om kennis en ervaringen te delen. Het publiek nieuwsgierig houden, kwaliteit geven aan het evenement, 'boeien en binden', zoals John Orriëns van de Feestfabriek (Zwarte Cross) het tijdens een discussie verwoordde, is waar corso's zich mee bezighouden binnen de Corsokoepel.

Het Zundertse corso is het grootste bloemencorso ter wereld. Ook het fruitcorso in Tiel en die van het Westland doen mee in de koepel.

Meer berichten