De adelaar vloog voor een ceremoniële sleuteloverhandiging  vlak over de genodigden heen. De adelaar is de trots van de VS en symboliseert macht, schoonheid en onafhankelijkheid.
De adelaar vloog voor een ceremoniële sleuteloverhandiging vlak over de genodigden heen. De adelaar is de trots van de VS en symboliseert macht, schoonheid en onafhankelijkheid. (Foto: Eveline Zuurbier)

Amerikaan kiest Achterhoekse bodem

De Peter-Mueller Company uit de VS voegde drie Nederlandse vestigingen uit Assen, Wesepe en Lichtenvoorde samen en kwam tot een nieuw productie- en Europees exportbedrijf van melk- en biertanks aan de Noordgang op regionaal bedrijventerrein de Laarberg. Elke dag zijn er mensen die een glas melk of bier drinken dat in een koel- of tank van Mueller heeft gezeten, laat het bedrijf trots de bezoekers weten die vrijdagmiddag bij de officiële opening kwamen.

(door Eveline Zuurbier)

GROENLO - Zo'n 400 belangstellenden uit Nederland, Duitsland en België waren naar Groenlo gekomen. En niet te vergeten de top van de 'company' uit de VS zelf. De gegevens dat op een perceel van circa 5 hectare een compleet nieuw bedrijfspand is gebouwd, bestaande uit circa 18.000 m2 productiefaciliteit, 2.500 m2 kantoor en 300 m2 testruimte; met ruim 250 medewerkers, spreken boekdelen. Mueller is een belangrijke werkgever voor technici in de regio en geeft de Achterhoek een economische boost.

Ook is het een goede buurman die een goede relatie heeft met de opleidingen in de buurt. Met de waarden van 'goed naoberschap' heeft de Amerikaan al kennis gemaakt. Dat was de aanleiding voor de verhuizing geweest. De Nederlands Mueller-directeur Menko van Gorkum beschreef dat als buur Erik Morssinkhof (directeur Morssinkhof Plastics Lichtenvoorde) er niet was geweest, Mueller deze kans niet had kunnen grijpen.

Snelheid
De Amerikaans commissaris John Ghiradelli complimenteerde de Nederlandse organisatie met de snelheid om organisatorisch drie bedrijven samen te voegen en de verhuizing in drie weken te realiseren. "With my whole American heart, thank you." Toen het woord 'naoberschap' in alle speeches viel moest Ghiraldelli dat eventjes noteren en kreeg gedurende het luisteren de bevestiging dat keuze voor centrale Europese vestiging in Groenlo de juiste is.

Gelders gedeputeerde Michiel Scheffer heette Mueller welkom in het middenoosten van Europa en zei bijzonder blij te zijn met deze keuze. "De Achterhoek is niet wat het klinkt. Het ligt halfweg Londen, halfweg Stockholm en halfweg Wenen, in het hart van Europa. De mentaliteit is de beste die je als bedrijf kunt wensen en wij geloven in 'naoberschap'." Dat 'naoberschap' verbond burgemeester Annette Bronsvoort met de slogan van Mueller. "Jullie zeggen: 'creative more quality of life', wij vertalen dat in de onschatbare waarde van het creëren van meer kwaliteit vóór het leven, het naoberschap. We houden aandacht voor elkaar."
David Moore zei een trotse 'president' van de Mueller-familie te zijn. Hij ontving de sleutels van een adelaar die binnen kwam aanvliegen.

Meer berichten