De oud-wethouders ontvingen een gemeentelijke onderscheiding; hun vrouwen een flinke ruiker.
De oud-wethouders ontvingen een gemeentelijke onderscheiding; hun vrouwen een flinke ruiker. (Foto: Eveline Zuurbier)

Afscheid van OOG-wethouders: 'Met alle ziel en zaligheid ingezet'

Oost Gelre nam op 30 mei afscheid van twee OOG-wethouders. Er stond bij Loco een lange rij om beiden de hand te schudden. Oud-wethouders Vincent van Uem en René Hoijtink kregen in de acht jaren te maken met vier burgemeesters en twee gemeentesecretarissen. De crisis en het huisvestingsproblemen kregen ze voor de kiezen. Van Uem overleefde een motie van afkeuring en Hoijtink kon zich een weg banen door milieu in combinatie met de megabiovergister.

(door Eveline Zuurbier)

Lievelde - Burgemeester Annette Bronsvoort gaf een hele opsomming van projecten en vraagstukken waar beide wethouders aan bijdroegen en soms impopulaire antwoorden op moesten geven. "Soms is het balanceren op een koord en dan is het belangrijk om politiek een keuze te maken. Jullie zijn erin geslaagd om de belangen te vertalen, hebben een brede rug, brede schouders met hier en daar een beetje eelt." Ze voegde eraan toe: "Jullie zijn niet voor de snelle winst gegaan en hebben een sociaal en duurzame houding laten zien." De wethouders hebben zich met alle ziel en zaligheid ingezet voor Oost Gelre. Bronsvoort had in het fotoarchief van de gemeente gekeken. Ze vertelde dat ze daar heel veel mooie momenten zag op foto's met inwoners die allemaal blij keken. "Dat wat jullie hebben gedaan, kan de nieuwe politiek mee verder."

Waterproof
Van Uem werd geroemd vanwege het 'waterproof ' maken van Lichtenvoorde bij hevige regenval; Hoijtink voor de verschillende projecten op milieu- en klimaatgebied en daarnaast de realisatie van De Mattelier, het uitdragen van programma Stad Groenlo en het IEKC in Lichtenvoorde (Ludgerusschool) waar kinderen behalve onderwijs ook in hun carrière en nabije toekomst op allerlei vlakken worden ondersteund. Hoijtink was ook verantwoordelijk voor het realiseren van het gemeentehuis in deze vorm. Beiden hebben een periode van acht jaar wethouderschap achter de rug. Hoijtink had geen politieke ervaring als raadslid. Hij verwoordde het in een woord: 'Jullie waren mijn badmeester, anders was ik verdronken."

Daarbij werd het hem aan het begin als Grollenaar verweten waarom hij zich aansloot bij een Lichtenvoordse partij. Van Uem had veel te verduren omtrent wonen en RO. De ruimtelijke atlas werd afgeserveerd, Welkoop en Dijkstraat hoofdpijndossiers. Van Uem: "RO en wonen behartigen in een krimpregio is niet altijd leuk. De externe druk is erg groot." Nestor van de raad Richard Klein Tank sprak van een constructieve samenwerking tussen de raad en de collegeleden. Fractievoorzitter Ronald Willering van OOG: "Een memorabele periode wordt afgesloten waarbij jullie wel degelijk een bijdrage hebben geleverd."

Meer berichten